Almabtrieb. Foto Badkleinkirchheim

De almabtrieb - een authentiek boerenfeest

Almabtrieb. Foto BadkleinkirchheimWanneer de koeien en schapen van de almen naar de boerderijen worden teruggebracht, wordt dit op een grootse en traditionele wijze gevierd. In september vindt weer de jaarlijkse Almabtrieb plaats.   De Almabtrieb is een vast onderdeel van de boerentradities en vindt elk jaar plaats. De Almabtrieb symboliseert het einde van de tijd op de almweides en het begin van de staltijd (winterperiode). In heel Tirol vinden vanaf midden september Almabtriebe plaats. Deze traditie wordt vooral in het gebied rondom Zell am Ziller sterk in stand gehouden en vindt plaats op de 1e zondag van oktober. Het prachtig uitgedoste en met bellen, bloemen, linten en spreukenbordjes versierde vee wordt onder begeleiding van de 'Moarkuh' (de leidkoe) teruggebracht naar de stal. De Moarkuh wordt gevolgd door koeien, kalfjes, stieren, jonge ossen en kleinvee zoals schapen en geiten.

De almabtriebe in Zuid-Tirol zijn heel beperkt. Een hele unieke is die in het Schnalstal. Hier worden elk jaar, midden oktober, ca. 3500 van de zomerweiden in het Oostenrijkse Ventertal gehaald. Na een flinke tocht over de Alpenhoofdkam worden ze dan in Kurzras en Vent feestelijk binnengehaald.

Wanneer er in de familie van de boer of bij het vee een sterfgeval heeft plaatsgevonden wordt de tooi van de dieren weggelaten. Een bont versierde tooi is dus een teken dat het seizoen goed is verlopen. Hoe uitbundiger de dieren getooid zijn, des te groter is het aansluitende feest. Van midden september tot begin oktober vinden er in de weekenden circa 50 Almabtriebe die in de loop der jaren zijn uitgegroeid tot ware volksfeesten. De oorspronkelijke betekenis van dit feest komt nog steeds sterk naar voren: de Almabtrieb is een dankbetuiging aan de Schepper, dat hij het vee voor alle onheil behoed heeft.

Bron: tiroloutdoor

In Bergen Magazine 4 (december) lees je meer over Frank Peters die in Zwitserland een almabtrieb bezocht.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.