Europese bruine beer. Foto: Pixabay

De beer is los in Eriz (Zwitserland)

Na afwezigheid van 194 jaar is er eind mei weer een levende beer gesignaleerd in Eriz, een plaatsje behorend tot de gemeente Bern. Het jonge dier is in de buurt gesnapt door een fotograaf op een hoogte van 1600 meter. Tot afgelopen week was de beer bijna tweehonderd jaar alleen nog als symbool in het wapen van het dorp zichtbaar.

Ongerepte natuur

De fotograaf vertelt dat hij het niet eng vond. “Hij stond ongeveer 30 meter van me af en keek me ook nog even recht in de ogen.” Volgens de jachtopziener is de beer waarschijnlijk aan komen lopen vanuit het kanton Uri. De inwoners zijn over het algemeen wel blij met het bericht dat er weer een beer door hun gebied loopt. “Het bewijs dat de natuur in onze gemeente nog onaangetast is,” meent de burgemeester.

De berencoördinator van KORA, een organisatie die in de regio de stand van roofdieren en wild in de gaten houdt, zegt dat de beer met een paar dagen wandelen een behoorlijke afstand af kan leggen. In het aanpalende kanton Uri zit een beer, maar die is nu nergens meer te vinden. Als het om deze beer gaat, dan is hij niet gevaarlijk, benadrukt hij. “Naar het zich laat aanzien is deze net zo schuw als de beer uit Uri: ze laten zich zelden zien en zoeken het gezelschap van mensen zeker niet op.”

Beren aanspreken

Na een dergelijke melding komt altijd de vraag hoe je moet reageren als je toch een beer in het wild tegenkomt. Vooral kalm blijven en er niet naartoe gaan. “Spreek hem gewoon aan zodat hij weet dat er een mens in de buurt is. Niet schreeuwen, daar schrikt hij maar van.” meent de berencoördinator. Net als andere dieren valt een beer alleen aan als hij zich bedreigd voelt. Wel wil men graag dat je bij een speciaal meldpunt doorgeeft dat je een beer hebt gesignaleerd en waar je hem hebt gezien.

Bron: Blick.ch

Meer inspiratie

De mogelijkheden voor een speciale Tiroler winter zijn oneindig. Bekijk hier alle tips.

Ontdek de 5 beste berghutten van Tirol. Ontdek de regio voor fijnproevers!

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)