Mount Rtanj. Foto Tamburix

Doomsdaybergen maken zich op voor de Maya-apocalypse

Mount Rtanj. Foto TamburixVeel esoteristen en aanhangers van de New Age-beweging zijn er van overtuigd dat er op 21 december 2012 met het eindigen van de Mayakalender een einde komt aan de wereld. Verschillende bergen bieden volgens hun lezing echter bescherming tegen het naderende einde van de wereld, waaronder de Pic de Bugarach in Frankrijk en de Servische Mount Rtanj.

Mensen die geloven dat het einde van de wereld eraan komt kennen namelijk bijzondere krachten toe aan deze bergen. Zo zou de Pic de Bugarach in de Franse Aude zijn bijzondere vorm te danken hebben aan de aanwezigheid van een ruimteschip met aliens in de berg, die er op 21 december vandoor gaan richting hun thuisplaneet.

De piramidevormige Mount Rtanj, die diep in de Karpaten ligt, zou eenzelfde mysterieuze kracht bezitten. Zo komen meldingen van verhoogde paranormale activiteit op en rond de berg vaak voor en noemde de Britse sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke de berg ‘de navel van de wereld’.

Met het dichterbij komen van 21 december 2012 proberen duizenden pelgrims nu een hotelkamer te zoeken om de ‘Doomsday’ in de buurt van een van de beide bergen door te brengen. Volgens de Engelse krant The Independent kan het bezoekersaantal van de Pic de Bugarach op de 21e zelfs oplopen tot 100.000 en duizenden mensen hebben inmiddels geprobeerd om in overnachtingsplek in de buurt van Mount Rtanj te bemachtigen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!