Dunantspitze inzet van Zwitserse politieke strijd
Een Zwitserse kunstenaar moet een herinneringsplaquette terugplaatsen op de top van de Dunantspitze, anders wordt hij vervolgd. De kunstenaar had de plaquette met daarop de een herinning aan Henry Dunant vervangen voor een bordje met de oude naam van de berg. Als protest.
Gedachtengoed van Henry Dunant
Wat is er aan de hand? In 2014 kreeg de Ostspitze in Zwitserland een nieuwe naam: Dunantspitze, ter ere van de Zwiterse oprichter van het Rode Kruis, Henry Dunant. Maar vier jaar na dato staat de naam ter discussie. Actievoerders vinden dat de berg de naam niet meer verdient, nu Zwitserland de regels voor wapenhandel versoepelt. Dat zou tegen het gedachtegoed van Henry Dunant ingaan.
Bordje van de top gehaald
Daarmee is de berg de inzet geworden van een hooglopend politiek conflict in Zwitersland. Roland Roos, een kunstenaar uit Zürich voegde de daad bij het woord. Hij beklom de 4630 meter hoge berg en verving het naambordje met een herinnering aan Henry Dunant op de top van de berg voor een bordje met de oude naam van de berg. De kunstenaar stelde vervolgens het bord over Henry Dunant tentoon bij een tentoonstelling in Zürich, waar hij het presenteerde als een voorwerp uit vervlogen tijden.
Terug naar boven
De gemeenteraad van Zermatt, waar de Dunantspitze onder valt, kon de actie niet waarderen en dreigde met strafrechtelijke vervolging. Zo ver is het nog niet gekomen, want Roos heeft het bordje ingeleverd bij de gemeente. Die eist nu echter dat de kunstenaar zo snel als het weer het toelaat weer de berg op klimt om het bord terug te plaatsen, anders kan het alsnog tot vervolging komen.
Bronnen:
- Blick.ch: Zürcher Künstler treibt Waffen-Protest auf die Spitze
- SRF.ch: Zermatt zieht Strafanzeige gegen Zürcher Künstler zurück
Afbeelding:
Het Monte Rosa massief met de Dunantspitze (hier nog Ostspitze genoemd) By User:Herzi Pinki [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5], from Wikimedia Commons