wintersport Stockhorn

Een wintersportgebied zonder skiliften? Dat kan!

Het aantal dagen dat er voldoende sneeuw op de pistes ligt om een skilift winstgevend te laten draaien, wordt steeds kleiner. En dat is een probleem voor wintersportgebieden die juist van dat grote aantal dagen sneeuw afhankelijk zijn. En met de klimaatverandering in het vooruitzicht, wordt dat niet beter. Maar op de Zwitserse Stockhorn hebben ze een oplossing.  

Een skilift kan een behoorlijk prijzige aangelegenheid zijn. Om uit de kosten voor onderhoud, personeel en andere zaken te komen, moet een lift een behoorlijk aantal dagen kunnen draaien. En dat levert voor kleine, lager gelegen en minder sneeuwzekere gebieden soms behoorlijk wat problemen op.

Verliesgevend skiliftbedrijf

In 2005 liep de kleine skipiste op de Zwitserse Stockhorn tegen dat probleem op. Door een aantal tegenvallende sneeuwjaren was de lift niet meer rendabel. De sneeuwgrens lag steeds hoger, waardoor er minder geskied kon worden op de piste. Het geld voor het noodzakelijke onderhoud kon niet meer opgebracht worden. En omdat de vooruitzichten voor de komende decennia nou niet bepaald rooskleurig zijn als het op sneeuwzekerheid aankomt, moest het roer om.

Flexibel wintersportgebied

De Stockhorn had niet alleen een kleine skilift, het gebied werd ook ontsloten met een grotere gondellift. En daar lag een kans. Want uiteraard is skiën maar een van de vele wintersportactiviteiten. De uitbaters van de liften op de Stockhorn besloten in te zetten op andere activiteiten, die makkelijker te combineren zijn met sneeuwarme periodes. Een sneeuwschoenwandelroute wordt bij weinig sneeuw een gewone wandelroute. IJvissen op de Hintenstockensee wordt bij een warme winter gewoon vissen.

Di flexibiliteit betaalt zich uit. Inmiddels draait de baan, die iets meer dan een decennium geleden nog verliesgevend was, het hele jaar door en kan weer zwarte cijfers in het kasboek noteren. In 2018 was er genoeg geld in kas om de gondelbaan van een flinke facelift te voorzien.

De toekomst voor wintersportgebieden?

Tegen Zwitserse media vertellen toerisme-experts van de Universität Bern dat de manier waarop de Stockhornbahn de problemen het hoofd biedt een voorbeeld is, maar dat wintersportgebieden die met dezelfde problemen kampen, niet zomaar het plan van de Stockhorn kunnen overnemen. Alles hangt af van wat de regio te bieden heeft. Wel bewijzen de prestaties van het toerismegebied op de Stockhorn dat de komende klimaatverandering niet per se het einde van het wintertoerisme in de bergen hoeft te zijn.

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.