Mount McKinley. Foto Cecil Sanders

Eerste beklimming Mount McKinley/ Denali

Vandaag in 1913 bereikten mensen voor het eerst de top van de Denali (vroeger Mount McKinley), Amerika's hoogste berg.  De eerste officiële beklimming was op 7 juni 1913 door een groep onder leiding van Hudson Stuck. In 1947 was Barbara Washburn de eerste vrouw op de top. De McKinley is genoemd naar de vroegere Amerikaanse president William McKinley. Voor Alaska alle reden voor een feestje; het hele jaar door zijn speciale exposities, symposia, festivals en tours georganiseerd. 

Historie van de eerste beklimming

Mount McKinley’s (6194 m) eerste succesvolle beklimming staat op naam van de Britse ontdekker Hudson Stuck en zijn Amerikaanse collega’s Harry Karstens, Walter Harper en Robert Tatum. Hudson Stuck is geboren in Londen in 1863. Op 7 juni 1913 bereikten zij de top van de hoogste berg in Noord-Amerika.

Eerdere pogingen strandden. James Wickersham beklom in 1903 de eerste beklimming, maar die mislukte.  Drie jaar later claimde Frederick Cook de eerste beklimming, maar die bleek later ook niet gelukt. 

In 1951 ontdekte Bradford Washburn de West Buttress route, de veiligste en makkeljkste en meest populaire route vandaag de dag.

Hernoeming in Denali

Lokale stammen noemden de berg altijd al Denali. De benaming Mount McKinley was een pure Westerse benoeming. In 2015 besloot de toenmalige president Obama de berg z'n oude naam weer terug te geven, al zijn er in de lokale talen meer namen voor de berg. 

Beklim zelf de Denali

Adventure Peaks organiseert 27-daagse trips, inclusief voorbereiding. Volg de pioniers en beklim zelf Mount McKinley. In 17 klimdagen ontdek je Denali's West Buttress route, met klimtochten van 50 graden hellingen over besneeuwde bergen en ijswanden.

Wandelen met een gids

Denali National Park is voor een groot deel nog onontgonnen en er zijn weinig aangelegde paden, wat voor veel mensen juist de charme van Denali weergeeft. Alaska Alpine Adventures biedt meerdaagse wandeltochten aan door het park. Je start met een geweldige vlucht per watervliegtuig en wordt gedropt bij Moraine Lake, middenin het park.

Onder begeleiding van getrainde gidsen leer je meer over de Alaskaanse natuur en het navigeren in dit niemandsland. Je doorkruist gletsjers en spot dieren in hun natuurlijke omgeving. Denali’s ongerepte natuur betekent ruimte te over om wilde dieren te zien. Onder andere de grizzly beer, kariboe, eland, marmot, wolf en welbekende Amerikaanse zeearend leven in dit gebied.

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?