Striding Edge in het Lake District ©Peel Lawther

Erosie bedreigt 10.000 jaar oud wandelpad

Striding Edge in het Lake District ©Peel LawtherIn het Lake District in het noordwesten van Engeland ligt het 10.000 jaar oude wandelpad over de Striding Edge die leidt naar de top van de Helvellyn (950 meter). Striding Edge leidt helaas aan erosie door de vele wandelaars. Met een helikopter die stenen sjouwt, proberen beheerders het pad te redden.

Het scherpgekante pad over een bergrug vastgeplakt aan de Helvellyn gaat jaarlijks gebukt onder flinke erosie. Wandelaars vinden de rugroute lastig en bewandelen makkelijkere wegen langs de Striding Edge, waardoor de bergrug hard achteruit gaat.

134 helikoptervluchten

De beheerders van het gebied proberen het nu een halt toe te roepen. Sinds kort laten ze een helikopter meer dan 100 ton aan gesteente naar de route vliegen om daar met de rotsen het pad te herstellen. Aan het herstel komen 134 helikoptervluchten met zakken rotsen te pas in drie maanden tijd.

Niet alleen het aangezicht van Striding Edge verandert door de erosie; ook de natuur aan de voet van de helling heeft eronder te leiden. De ondergrond van de bergrug zou langzaam het meer ernaast in bewegen, waardoor de condities voor vissen verslechteren.

Volgens Richard Fox, lid van het herstelteam, zijn vooral de laatste 30 à 40 jaar nadelig geweest voor Striding Edge, door toenemende interesse van wandelaars.

Bron: Daily Mail

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?