Aan het meer van Annecy ©philippe

Franse Alpensteden kennen hoge mate van luchtvervuiling

Aan het meer van Annecy ©philippeDe Franse Alpenstadjes Annecy en Annemasse in Haute-Savoie nabij Zwitserland staan in de lijst met 1600 steden die kampen met de hoogste mate van luchtvervuiling. Annecy is de tweede Franse stad in de lijst; eerste is Douai in Noord-Frankrijk.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de WHO die tussen 2008 en 2013 de luchtkwaliteit in 91 landen heeft bijgehouden. Het populaire Annecy staat bekend om zijn mooie binnenstad en skigebied en ligt daarnaast aan Meer van Annecy, dat een hoge zuiverheid zou hebben en daarom ook wel het ‘schoonste meer van Europa’ wordt genoemd.

25 microgram aan fijnstof

Onderzoekers van de WHO hebben echter een gevaarlijk gehalte aangetroffen van 25 microgram aan fijnstofdeeltjes per kubieke meter in de lucht van Annecy. Fijnstof is bij inademing schadelijk voor de gezondheid. Vooral voor mensen met astma is Annecy bij nader inzien minder geschikt.

Ter vergelijking: in Delhi, stad met de hoogste concentratie luchtvervuiling ter wereld, werd 153 microgram aangetroffen. Annemasse, onder de rook van Genève, heeft een gehalte dat vergelijkbaar is met die van Annecy. In Douai hangt er 26 microgram fijnstof per kubieke meter in de lucht.

Fijnstof laag bij de grond door droge, koude lucht

De oorzaak voor de hoge mate van luchtvervuiling bij de Alpenstadjes is te vinden in de droge, koude lucht in de bergen die ervoor zorgt dat de fijnstof – mogelijk afkomstig van Genève en de rijen aan Alpentoeristen in gemotoriseerd vervoer – laag bij de grond blijft, waardoor de wind het moeilijk weg kan blazen.

Bron: Daily Mail

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden