Google maps in de bergen

Google maps stuurt bergvakantiegangers de verkeerde kant op

Dat je voor je wandeling door afgelegen berggebieden, beter niet op Google Maps kan vertrouwen, dat was natuurlijk wel bekend. Maar ook op weg naar je vakantiebestemming, is de internetgigant niet altijd betrouwbaar. Deze zomer ging het in een aantal berggebieden mis en werden honderden bergvakantiegangers de verkeerde kant op gestuurd.

Niet naar de Blue Mountains

Valley View Road klinkt als een mooie bestemming voor een bergvakantie. In werkelijkheid is het een doodlopend weggetje in het plaatsje Dargan op het Australische platteland  op 30 kilometer afstand van de populaire Australische Blue Mountains. In 2016 merkten de bewoners dat het weggetje wel heel druk werd, busladingen vol toeristen strandden op weg naar populaire bestemmingen in de bergen op het doodlopende weggetje. Wat bleek: Google Maps stuurde vakantiegangers op weg naar de Blue Mountains naar de Valley View Road.

Niet alleen vervelend voor de toeristen, die een flinke omweg moesten maken, maar ook voor de bewoners. De omgeving van de Valley View Road is namelijk niet ingericht voor grote hoeveelheden verdwaalde toeristen. Zo kwamen veel toeristen op zoek naar de mooie uitzichten van Katoomba Falls en het Driegezustersgebergte in de tuinen van mensen terecht.

Andere fouten van Google Maps

Een foutje dus, van Google Maps, dat de gegevens inmiddels heeft aangepast. En niet voor het eerst. In het voorjaar van 2017 werd een soortgelijke fout van Google bij de beroemde Preikestolen in Noorwegen ontdekt. Daar strandden honderden toeristen op weg naar de beroemde Noorse rots in een dorpje aan de verkeerde kant van het Lysefjord. Ook in de bergen van de Amerikaanse staat Idaho ging het mis. Het stadje Stanley werd in juni 2017 door Google min of meer van de buitenwereld afgesloten; de routeplanner liet mensen op weg naar het stadje een urenlange omrit maken.  De wandelaars die het stadje aan in de Rockey Mountains normaal als uitvalsbasis gebruikten, bleven opeens weg. Juist toen in de zomer een totale zonsverduistering te zien was in het stadje. 

Bron:

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?