Zermatt

Grote problemen door sneeuw in wintersportgebieden

Het sneeuwt weer hard in de Alpen. Veel plekken zijn door sneeuw- en modderlawines afgesloten van de buitenwereld. Zo zitten volgens de Engelse krant The Guardian 13.000 toeristen vast in het Zwitserse Zermatt, waar de stroom is uitgevallen.

Lawinestufe 5 in Zermatt

De wegen van en naar het toeristenoord zijn afgesloten wegens het grote risico op lawines. ook de treinen rijden daarom niet. Air Zermatt probeert een luchtbrug voor goederen op te zetten, om eht plaatsje te bevoorraden. Bovenop de afgesloten wegen komt ook nog een stroomstoring. De toeristen kunnen ook niet naar buiten, want wandelen en skiën in de omgeving is op dit moment levensgevaarlijk. Rondom Zermatt geldt lawinestufe 5. Het hoogste gevaarniveau. Het is zeldzaam dat de hoogste waarschuwing wordt afgegeven. Volgens de Zwitserse omroep SRF was de laatste keer dat dat gebeurde negen jaar geleden.

Toch heerst er volgens de Engelse krant geen paniekstemming in het dorpje. Er zijn zelfs berichten dat het allemaal wat romantisch aandoet.

Meer problemen door sneeuw

Niet alleen Zermatt is door de sneeuw afgesloten van de buitenwereld. In Visp, dertig kilometer bij Zermatt vandaan zijn inwoners geëvacueerd wegens een modderstroom en in het Italiaanse Valle d’Aosta is het dorpje Cogne van de buitenwereld afgesloten door een lawine. De lawine liet een metershoge sneeuwmuur achter op de toegangsweg naar het dorp.  

Zit jij in Zermatt, of een andere plek vast door de sneeuw? Deel je belevenissen op onze Facebookpagina.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen