Het museumgebouw

Het Alpine Museum in München heropent bijna

Het Alpine Museum in München was jarenlang dé plek voor iedereen die zich in de geschiedenis van het (Europese) alpinisme wilde verdiepen. Sinds 2021 waren de deuren van het museum echter gesloten. De reden: een grote verbouwing. Inmiddels is  die verbouwing voltooid en vanaf zondag 10 maart 2024 kan iedereen het museum weer bezoeken. 

Het Alpine Museum in München is een belangrijke plek voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van de Europese bergsport. In het museum vind je permanente en tijdelijke tentoonstellingen over de bergsport en de geschiedenis ervan. Daarnaast vind je tijdelijke tentoonstellingen over onderwerpen zoals natuurbescherming in de bergen, gezondheid en nog talloze andere onderwerpen. Al met al een prachtige plek om je helemaal onder te dompelen in verhalen over roemruchte bergbeklimmers. 

Verbouwing

In 2021 begon een grote verbouwing van het museum. Het originele uiterlijk van het gebouw moest weer (beter) zichtbaar worden gemaakt en daarnaast werd de indeling van het gebouw flink aangepakt. Er kwam meer ruimte voor de bibliotheekcollecties en de tentoonstellingsruimten kregen een opknapbeurt. Op 10 maart 2024 gaat het museum eindelijk weer open voor het publiek met een grote open dag. Daarna is het museum vanaf 12 maart weer volgens de normale openingstijden te bezoeken. De eerste tentoonstelling is de tentoonstelling Darum Berge, een tentoonstelling over waarom wij eigenlijk allemaal de bergen in willen. Meer informatie over de tentoonstellingen en de openingstijden vind je op de site van het museum

Kennisinstituut

De collectie van het museum is enorm divers. Van de schoenen waarmee bergbeklimmers een eeuw geleden de bergen bedwongen, tot schilderijen, routekaarten, dagboekaantekeningen en noem maar op. Het museum heeft zelfs een complete berghut in de collectie. In 2017 werd in de tuin van het museum de ‘oer-versie’ van de zogenaamde Höllentalangerhütte neergezet. 
In het museum vind je niet alleen de tentoonstellingen. Het museum is ook een kennisinstituut voor de bergsport. Het museum beheert namelijk de bibliotheken van de Duitse Alpenvereniging, de Oostenrijkse Alpenvereniging en de Alpenvereniging van Zuid-Tirol. Daarmee beheert het museum dus een enorme schat aan kennis en informatie, met vaak bijzondere informatie over technieken, routes en berghutten.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?