onderzoek naar beleving van de wildernis

Hoe beleef jij de wildernis?

In artikelen over natuurgebieden gaat het, ook op onze website, vaak over ‘ongerepte’ en ‘ruige’ natuur. Blijkbaar zijn we in onze vrije tijd op zoek naar een echte wildernis. Maar wat verstaan we eigenlijk onder die ‘echte wildernis’?

Dat is het onderwerp van onderzoek van twee wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam. Zij willen onderzoeken hoe mensen de wildernis zien? Wat is wildernis, en hoe leg je die vast op bijvoorbeeld een foto? En wanneer is iets juist geen wildernis?

Wat vinden wij wildernis?

Onze beleving van de natuur is namelijk iets heel bijzonders. Enerzijds kan het soms niet ruig genoeg zijn, tegelijk willen we er wel kunnen komen, waardoor er in die ‘ruige en ongerepte natuur’ wegen, paden en kabelbanen verschijnen. En wat te denken van het (her)introduceren van wilde dieren, zoals bevers, lynxen, beren en wolven?

Enquete over onze beleving van de wildernis

Om te kijken hoe wij tegen de natuur aan kijken, wat wij wildernis vinden, en wat niet, hebben de onderzoekers een online enquête gemaakt. Daarvan hopen ze dat die door zo veel mogelijk mensen wordt ingevuld.

Wil je meer weten over het onderzoek, of de onderzoekers een handje helpen? Hier vind je meer informatie over het onderzoek, en de enquête.

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.