Huttenwaard gezocht

Huttenwaarden gezocht!

Een overnachting, een welverdiende pauze, of een veilige plek als het weer tegen zit. Berghutten zijn de kern van onze bergvakanties. Maar in Oostenrijk komen steeds meer hutten in de problemen: er zijn te weinig huttenwaarden.

Romantisch beeld van de huttenwaard

Vaak hebben we nog een romantisch beeld van de huttenwaard. Een potige, soms wat verweerde dame of heer, die al jaren de hut bestiert, de bergen kent als de eigen broekzak en in een handomdraai een eenvoudige doch voedzame maaltijd op tafel zet terwijl hij of zij prachtige verhalen opdist. Maar dat romantische beeld wordt steeds vaker verstoord door de harde werkelijkheid.

Maar daar komt steeds vaker verandering in. Huttenwaarden die jarenlang dezelfde hut bestierden, zijn er steeds minder en als zij vertrekken, lukt het lang niet om een goede opvolger voor het bedrijf te vinden. En daardoor komen, ook in drukke toeristische oorden steeds meer hutten in de problemen. Op veel plekken in Oostenrijk gaan de alarmbellen af.

In de skigebieden rondom Werfenweng zijn veel hutten het hele jaar door open. Tenminste, dat waren ze. Het ziet er naar uit dat tijdens de winter van 2019-2020 twee hutten die normaliter 's winters open waren, dicht blijven. De managers van de bergbanen vrezen dat er daardoor te weinig plekken op de terrassen zijn, of erger, dat er gewoon niet genoeg eten en drinken beschikbaar is voor hongerige wintersporters.

Keihard werken

Gegadigden voor de hutten zijn er wel, maar veel van de nieuwe huttenwaarden verkijken zich op het harde werk in een hut. Het runnen van een hut is keihard werk, waar je soms weinig aan over houdt, zeker als het weer tegenzit en de bergsporters weg blijven. Veel nieuwe pachters beginnen enthousiast aan hun werk, maar haken al vrij snel af, omdat het werk in de bergen toch tegenvalt. Of soms lukt het gewoon niet om het huttenbedrijf rendabel te houden.

Huttenwaarden die blijven, zien andere problemen op hun pad verschijnen. Een hut run je immers niet in je eentje, er zijn meer mensen nodig, in de keuken, de bediening, noem maar op. En ook daarvoor wordt het steeds lastiger om goed personeel te vinden.

Bergbanen en alpenverenigingen zetten nu alles op alles om te voorkomen dat er hutten moeten sluiten. In de zoektocht naar een nieuwe huttenwaard voor het Hannoverhaus voor een coachingstraject aangeboden. Zo hopen ze dat het bestieren van een hut aantrekkelijker wordt, en nieuwe huttenwaarden een glansrijke carrière tegemoet kunnen zien. 

Meer lezen? De Oostenrijkse omroep ORF besteedde aandacht aan de problemen in de hutten. 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?