Bergen en vlaggen in Trentino. Foto freshcreator

Italië bestaat 150 jaar, reden voor een feestje?

Bergen en vlaggen in Trentino. Foto freshcreatorOp 17 maart 1861, nu dus 150 jaar geleden, is Italië door koning Vittorio Emanuele II in Turijn na eeuwen van verdeeldheid tot een eenheid gemaakt. Vandaag is een officiele en vrije feestdag, maar niet iedereen viert het feest mee. De regio Trentino - Alto Adige (Zuid-Tirol) ontrekt zich van alle feestelijkheden.

De regio heeft zich pas na de eerste wereldoorlog bij Italië gevoegd. Dit gewest stelt daarom dat het Italië, zoals wij het nu kennen, nog helemaal geen 150 jaar bestaat en er dus ook geen reden is voor een feestje.

Er was veel verwarring over of het gehele land ‘stil gelegd’ zou worden of niet. De minister van educatie vond bijvoorbeeld dat de scholen open dienden te blijven, maar hij kreeg geen bijval van de rest van het kabinet.Het bedrijfsleven vond daarbij dat de economie het zich niet kan veroorloven alles een dag stil te leggen. Ze hebben ervoor gekozen om de 17e te ruilen tegen een andere feestdag later in het jaar. Die dag zullen de bedrijven nu wel open zijn.Verder is er veel kritiek, op de feestdag, omdat deze kunstmatig in het leven geroepen zou zijn en niet overeenkomt met wat er in het land onder de mensen leeft.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!