Opleiding jodelen

Jodelen wordt een universitaire opleiding

​Altijd al willen leren jodelen op topniveau? De Hochschule Luzern in Zwitserland gaat vanaf volgend collegejaar een opleiding jodelen aanbieden. De eerste lichting studenten kan in de herfst van 2018 beginnen.

Voor die eerste lichting is er plek voor drie of vier studenten. Wie interesse heeft, moet dus wel een beetje geluk hebben. De inschrijving voor de opleiding gaat eind februari 2018 open.

Bachelor en masteropleiding in jodelen

Studenten die worden toegelaten, beginnen met een driejarige bachelor en kunnen daarna eventueel hun vakkennis verdiepen in een master. Tijdens de opleiding leren de studenten niet alleen veel zangtechniek, maar ook veel over de geschiedenis en tradities rondom het jodelen. Ook het zakelijk aspect wordt niet overgeslagen, zodat de studenten met hun vak ook daadwerkelijk geld kunnen gaan verdienen.

Jodelen immaterieel erfgoed

De nieuwe opleiding past in een trend waarbij de Zwitsers steeds meer aandacht geven aan oude tradities zoals het jodelen. De Zwitsers proberen het jodelen ook op de lijst van immaterieel erfgoed te krijgen. Voor de opleiding is een van Zwitserlands beroemdste jodelaars aangetrokken. Docente Nadja Rass beheert al haar eigen Jodel Academy.

Bron:

Hochschule Luzern

Afbeelding:

Pakeha [CC BY-SA 4.0 ], via Wikimedia Commons

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt