Klimmers Mount Everest begonnen aan afdaling
Bijna de helft van alle expeditiegroepen zijn begonnen aan de terugtocht van het basiskamp naar de voet van de berg. Zij volgen daarmee de sherpa’s die gisterochtend al besloten om huiswaarts te keren nadat zestien van hun collega’s omgekomen waren door een lawine.
Bergcoördinator Karna Tamang vertelt dat eigenlijk alle sherpa’s willen vertrekken, maar een deel van de bedrijven wil dat de expedities door gaan. Daarover voeren de betrokken groepen nog onderhandelingen.
Ook zouden de Minister van Toerisme en verschillende vertegenwoordigers van bergklimmers morgen naar het basiskamp willen vliegen om de sherpa’s om te praten. Voor de regering zijn de inkomsten uit het bergtoerisme op de Everest van groot belang.
Dilemma: zekerheid of respect
Voor de sherpagemeenschap is het, luttele dagen na het hartverscheurende en omvangrijkende ongeval, één groot dilemma; sommige sherpa’s vrezen dat hun staking ten koste zal gaan van hun leefkwaliteit in de toekomst. Het gaat hen niet alleen om inkomsten die ze mislopen, maar ook het vertrouwen van de regering en van klimmers en expeditieorganisaties.
Maar ze vinden het van meer waarde om respect te betuigen aan hun overleden vrienden en familieleden door niet alsnog de berg op te gaan. Sommige sherpa’s zouden daarom hun spullen al in een helikopter hebben geladen.
Geen sprong van de Everest
Maandag werd bekend dat de Amerikaan Joby Ogwyn dit lenteseizoen niet van negen kilometer hoogte zal springen. Hij had plannen om een wereldrecord te vestigen met een sprong van de Everest, in wingsuit. Discovery Channel wilde dit live uitzenden, maar na de lawine wijzigden het televisienetwerk en de avonturier hun plannen. Ogwyn verloor aan de lawine zijn gidsen.
De Nederlandse klimmer Eric Arnold had ook plannen om in mei de top te bereiken. Of die klim nog plaatsheeft, is onduidelijk.
Bron: De Morgen