Malham Cove

Malham Cove hoogste waterval voor een dag

Dat er slapende vulkanen bestaan weet iedereen, maar het lijkt erop alsof watervallen nu ook weer opnieuw actief kunnen worden. In het Engelse nationale park Yorkshire Dales is er namelijk op 6 december 2015 de waterval Malham Cove voor het eerst sinds lange tijd weer gaan stromen. Door de storm Desmond is er zo veel regen gevallen dat het water over de grote kalkstenen rand stroomde.

Malham Cove weer actief

Malham Cove is een kalkstenen rotswand van 80 meter hoog en 300 meter breed. Hierdoor was het tijdens de hevige regenval heel even de hoogste waterval in Engeland. Normaal is dat Hardraw Force met een hoogte van 30 meter. Ook deze waterval ligt in Yorkshire Dales. Parkbeheerder Alan Hulm woont al dertig jaar lang in het natuurpark en voor hem was het de eerste keer dat dit gebeurde. Veel dorpelingen waren ook geïnteresseerd in de waterval en een van hen, Stuart Geldhill filmde het natuurverschijnsel. Geen van de inwoners hebben ooit water over de rand van de rots zien komen en dat terwijl sommige al zeventig jaar daar wonen.

200 jaar geen waterval meer

De laatste keer dat de waterval nog echt een werkende waterval was, is alweer een tijd geleden. Wanneer precies is voor niemand nog duidelijk. Sommige mensen zeggen dat de laatste keer dat er water over de rand kwam in 1720 was, anderen zeggen in het begin van de negentiende eeuw. De waterval is ontstaan in de IJstijd door het afvoeren van smeltwater. Nu er veel minder water is, verdwijnt het door scheuren en geulen in de grond. Hierdoor komt het water niet verder dan anderhalve kilometer voor de rand.

Record van een dag

Heel lang is de waterval niet actief geweest. Een dag later haalde het water de rand al niet meer. Het enige dat nu nog is overgebleven van het natuurverschijnsel zijn de beelden. De beelden zijn al meer dan 200.000 keer bekeken.

Bron: nos.nl

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!