Meer aardverschuivingen verwacht in de Alpen

Afgelopen weekend denderde een rotsmassa naar beneden in Salzburg, Oostenrijk. Geologen verwachten dat dit vaker zal voorkomen, omdat strenge vorst rotswanden heeft verzwakt.

Aardverschuivingen en bergwandelen

Voor bergwandelaars is los gesteente altijd een risico, maar de kans op een aardverschuiving is gelukkig klein. In risicogebieden peilen geologen de situatie, om de risico’s op aardverschuivingen in kaart te brengen en te bestrijden. Om verder gevaar te voorkomen, kiezen geologen ervoor om eigenhandig een aardverschuiving te veroorzaken, of een om rotspartij te stabiliseren.

Meer aardverschuivingen door strenge winter

Door de strenge winter is de kans op aardverschuivingen en steenslag groter. De vorst drong dieper in de grond door. Normaliter bevriest één tot twee meter grond. Afgelopen winter drong de vorst drie tot vier meter in de grond door. Dat heeft grote gevolgen voor de rotswanden. Water in kleine kieren bevriest en zet uit. Daardoor breken stukken rots af.

Oorzaken van aardverschuivingen

Aardverschuivingen ontstaan door het loskomen van gesteente of zand op hellingen. Vorst en regen veroorzaken het verschuiven van rotsen en aarde. Regen heeft een sterke eroderende werking, wanneer het niet in de bodem wordt opgenomen. In de Alpen zijn er minder bossen, waardoor water minder in de grond zakt. De ontbossing komt door het aanleggen van pistes en boomsterfte door boomkevers. Ook in begroeid gebied kan regen aardverschuivingen veroorzaken, als er ongewoon veel regen valt.  

bron: ORF en Wikipedia foto: Free Commons

Meer inspiratie

Herfstwandelingen met zicht op imposante bergtoppen. Vind hier het juiste aanbod!

Van 30 september tot 20 oktober profiteer je van scherpe aanbiedingen en vele gratis mogelijkheden voor kinderen t/m 15 jaar!

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)