De Elbrus in de Kaukasus - Europa's hoogste berg

Megaplan voor skigebieden in de Noord-Kaukasus krijgt veel kritiek

De Elbrus in de Kaukasus, Europa's hoogste bergDe Kaukasus, Europa’s hoogste gebergte, is een grotendeels ongerept gebied van zeldzame schoonheid. Het is echter ook een crisisregio die al jaren het toneel is van terrorisme en gewapend conflict. Rusland wil het arme gebied nu een economische impuls geven door er enorme wintersportresorts aan te leggen. Niet iedereen vindt dat een goed idee.

De Noordelijke Kaukasus is het land van Tsjetsjenië, Ingoesjetië en Dagestan, Russische deelrepublieken die de afgelopen jaren in het nieuws waren vanwege gewelddadige opstanden en militaire vergeldingsacties. Maar in het Westen van de Kaukasus ligt Sotsji, de stad die ondanks alles de Olympische winterspelen van 2014 organiseert. Rusland wil de wintersport nu uitbreiden naar de rest van de regio en ontvouwt daarvoor een prestigieus plan.

Een impressie daarvan is te zien op de website van de Northern Caucasus Resorts Company (NCRC). Volgens deze organisatie zal er de komende jaren circa 11 miljard euro geïnvesteerd worden en komen er in de regio vijf ski- en kuuroorden. Het eerste daarvan zal eind dit jaar de deuren al openen. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn steun uitgesproken voor het project en verschillende Franse investeerders zijn al betrokken.

Dat leidde vorige maand tot protesten van Greenpeace op de economische top in Davos. De milieuorganisatie zegt dat de Russische regering illegale bouwactiviteiten plant in beschermde natuurgebieden. Natuurwetgeving zou opzij worden geschoven om het project te realiseren. Daarnaast zijn er nog steeds grote twijfels over de veiligheid in het gebied. Europese overheden, waaronder de Nederlandse, raden reizen naar de Noord-Kaukasus af.

“Er zijn inderdaad veiligheidsrisico’s”, gaf NCRC-bestuurder Achmed Bilalow toe in een persconferentie, “Maar de skigebieden zorgen voor veel werkgelegenheid en dat zal het toekomstperspectief van de bevolking verbeteren.” Bilalow verzekert dat er dan vrede komt. En wat die negatieve reisadviezen betreft: “De criminaliteit in de Kaukasus is per hoofd van de bevolking veel lager dan in St. Petersburg of Moskou.  Hier krijgen de incidenten alleen meer aandacht door de wreedheid”, aldus Bilalow, doelend op de terroristische aanslagen van de laatste jaren.

De Kaukasus wordt dankzij dit project de derde skiregio van de wereld, zegt de organisatie, na de Alpen en de Rocky Mountains. In december 2015 moeten alle resorts open zijn. Daarna wordt ook de kust van Dagestan aan de Kaspische Zee tot vakantiegebied omgetoverd.

Meer inspiratie

Herfstwandelingen met zicht op imposante bergtoppen. Vind hier het juiste aanbod!

Wandel door de prachtige dalen, leer de tradities en gebruiken en geniet van het adembenemende uitzicht.

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)