Zermatt foto Philip Larson

Minder Nederlanders naar Zwitserland

Zermatt foto Philip LarsonEr zijn dit jaar 20 procent minder Nederlanders gaan wintersporten in Zwitserland. De skioorden van het land leiden hierdoor grote verliezen. Een van de oorzaken is de dure Zwitserse frank, waardoor veel wintersporters dit jaar een goedkopere optie kiezen in andere landen, aldus cijfers van het Zwitserse toerismebureau.

Andere oorzaken waarom minder Nederlanders dit jaar voor Zwitserse sneeuw kozen, is de late sneeuwval en de aanhoudende kou. Hotels in Zwitserland hadden ruim 18 procent minder boekingen. Ook onze Duitse buren gingen dit jaar minder massaal naar het land. Het aantal boekingen bij Zwitserse hotels door Duitse wintersporters was gedaald met 14 procent.  In totaal waren er 5,5 procent minder vakantiegangers die naar Zwitserland vertrokken.

De vermindering in bezoekers hebben de Zwitserse skioorden zeker gemerkt. De skiliften hebben dit jaar 1,6 procent minder omzet gedraaid. Deze vermindering komt vooral hard aan bij de grotere skiresorts. Wintersporters vonden dit jaar een dure vakantie in een Zwitsers skigebied teveel risico omdat er geen sneeuwzekerheid was. Toen er wel veel sneeuw was gevallen, waren veel hooggelegen gebieden afgesloten van de wereld. 

“Ten opzichte van vorig jaar is er 15 procent minder omzet gedraaid”, aldus Silvio Schmid van de Bergbahnen Graubünden. Kleine skigebieden konden, door goed in te spelen op het weer met speciale acties, nog wel een positieve omzet behalen. Skigebiedjes Flumserberg en Pizol hielden speciale weekendacties waardoor veel wintersporters hun streek voor “een dagje uit” kozen. Dit was ook de enige regio die met een omzetrecord van 3,5 procent kan terugkijken op een positief winterseizoen. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?