Rinderberg Zwitserland

Moeten kabelbanen flexibeler zijn voor wandelaars?

Moeten de gondelbanen flexibeler omgaan met hun roosters? Die vraag speelt in de berggebieden rondom Gstaad in Zwitserland. Daar hielden de bergbanen er keurig volgens schema mee op, terwijl het net lekker wandelweer was.

Bergvakantiegangers in Zweisimmen werden dit weekend geconfronteerd met gesloten dalstations. Volgens Zwitserse media stonden er ’s ochtends zo’n 50 mensen voor de dichte deur van het dalstation van de baan op de Rinderberg.

Bergbanen volgens schema dicht

De bergbanen gingen geheel volgens schema dicht, maar dat viel dit jaar vroeger dan in voorgaande jaren. En dat levert problemen op, zo vertelde een hoteleigenaar tegen Zwitserse media. De wijken uit naar gebieden waar de banen wel open zijn, om daar hun vertier te zoeken. Een gemiste kans, vinden ze, zeker als het lekker wandelweer is zoals afgelopen weekend. Een flexibelere houding van de eigenaren van de kabelbanen zou volgens de hoteleigenaren goed zijn voor het toerisme. 

De eigenaren van de kabelbanen zien dat echter nog niet zitten. Volgens hen is het nog niet zo eenvoudig om flexibel te zijn. De kabelbaanbedrijven werken met seizoensarbeiders, die vaak een jaar van te voren aangetrokken worden. Niet alleen bij de kabelbanen zelf, maar bijvoorbeeld ook bij de horeca bij de bergstations. Daarbij is het open houden van de kabelbanen erg duur. Zeker als er minder wandelaars zijn dan in het zomerse hoogseizoen. En dat vereist volgens de kabelbaanbedrijven dat er ver vooruit gepland wordt. Te ver om met de veranderlijkheid van het weer mee te gaan. Het kabelbaanbedrijf wijst erop dat nog lang niet alle banen gesloten zijn.

Bron:

SRF.ch: Ärger in Zweisimmen wegen geschlossenen bahnen 

Afbeelding: 

Arianna Di Bianco (Own work) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen