Mount Cameroon wordt Nationaal Park
In Kameroen is de vulkaan Mount Cameroon uitgeroepen tot nationaal park. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) stak hier veel tijd en energie in en noemt het nieuws 'een goed begin van het Jaar van de Biodiversiteit'. De berg is op één na natste plek op aarde. Je vindt er veel bosolifanten en bedreigde apensoorten. Daar komt nog een onverwacht pluspunt bij; het gebied is onmisbaar in de strijd tegen prostaatproblemen.
Mount Cameroon ligt aan de Golf van Guinee in het westen van Kameroen en is met ruim vierduizend meter de hoogste berg van Centraal-Afrika. De temperatuur varieert van 4C op de top tot 32C in het dal. Bovendien is het, na de Indiase staat Meghalaya, de natste plek op aarde. De vulkaan is een onderdeel van een vulkanische lijn die door Kameroen tot ver in de Atlantische Oceaan loopt en is nog altijd actief. De laatste uitbarstingen vonden plaats in 1999 en 2000.
Door zijn ligging aan de kust, de hoogte- en temperatuurverschillen en vulkaanuitbarstingen is de natuur in het nationaal park heel verschillend. Er is mangrovebos en moeras, maar ook oerwoud en bergweiden. Tot slot is het gebied bekend vanwege een bijzondere boomsoort die hier voorkomt; de Prunus africana. De bast van deze boom bevat een onmisbaar ingrediënt voor medicijnen tegen prostaatproblemen. Mount Cameroon is een populaire berg voor bergbeklimmers en lopers. De klim zelf is niet echt gevaarlijk en wordt als vrij gemakkelijk bestempeld.
Bron: WNF
www.wnf.nl