sidik en de panter

Nederlandse bergfilm wint prijs op Filmfestival van Trento

De documentaire Sidik en de panter van de Nederlandse filmmaker Reber Dosky heeft op het filmfestival van Trento een Gouden Gentiaan voor de beste avonturen- en ontdekkingsfilm gewonnen. In 2019 was de film al winnaar van het Nederlandse IDFA.  

De film gaat over de Koerdische Sidik, die 25 jaar eerder sporen heeft gevonden die er op kunnen wijzen dat de Perzische Panter in een Koerdisch berggebied is teruggekeerd. Omdat dat grote positieve gevolgen voor het gebied kan hebben, het gebied zou aangewezen kunnen worden als natuurreservaat, is hij sindsdien hij op onderzoek uit. Een onderzoek dat hij, ondanks tegenslag en scepsis onder veel bewoners voort blijft zetten.

De zoektocht van Sidik wordt een grote ontdekkingstocht, waarbij hij in aanraking komt met veel mensen, cultuur en natuur. Hij ontmoet mensen van allerlei pluimage, van stropers tot wandelaars en spreekt met hen over het verleden, het heden en de toekomst van het gebied.

De internationale jury van het festival roemde de film om de diepgaande en toegewijde manier waarop de film de connective legt tussen natuur en politiek, maar ook ingaat op de manier waarop mensen hun eigen omgeving willen ontdekken omdat zijzelf, hun tradities daaruit voortkomen. En dat alles weergegeven in prachtige beelden.

Hier vind je de trailer van de film

Het filmfestival van Trento is het oudste bergfilmfestival van Europa en is sinds 1952 een toonaangevend filmfestival voor films over natuur, cultuur, bergsport en alpinisme. 

 

Meer inspiratie

Rubriek: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?