Mt Everest

Nepal gedeeltelijk weer open voor toeristen na zeven maanden lockdown

Na zeven maanden gesloten te zijn voor toeristen opent Nepal weer gedeeltelijk de grenzen voor bergbeklimmers. Daardoor kunnen er weer vergunningen voor bergbeklimmen aangevraagd worden.

De beslissing van de Nepalese overheid om gedeeltelijk weer toeristen binnen te laten, betekent helaas niet dat iedereen zomaar het land kan binnenkomen. Alleen zij die een bergklimvergunning hebben aangevraagd mogen de grens over. In plaats van een visumaanvraag op locatie, wordt er nu van bezoekers gevraagd van te voren schriftelijke toestemming te verkrijgen. Het is hierbij verplicht een lokale gids in te huren en een verzekering af te sluiten die een behandeling van een coronabesmetting dekt. Ook is het bij aankomst verplicht om een recente negatieve coronatestuitslag bij je te hebben. Bezoekers moeten hiernaast ook nog eens een week in quarantaine in een hotel in de hoofdstad Kathmandu. Zodra deze quarantaine voorbij is moeten bezoekers opnieuw een test afleggen. Als deze negatief is, dan pas mogen de bergbeklimmers naar hun gewenste locatie.

Is het veilig?

Op deze manier hoopt de Nepalese regering op een verantwoordelijke manier weer een gedeelte van haar belangrijke toeristensector te openenen. Rudra Singh Tamang, directeur-generaal van het Nepalese Departement voor Toerisme liet weten dat ze eerder dit jaar al een testrun hebben gedaan met een kleine groep bergbeklimmers en dat men nu een goed beeld heeft van hoe toerisme het beste in goede, veilige banen geleid kan worden.

Is het een verstandig besluit?

Ondanks alle vermeende voorbereidingen heeft het besluit toch kritiek opgeleverd; sommigen vinden het onverantwoord om gedurende een pandemie de grenzen weer te openen voor toeristen. Nepal kampt namelijk met een tekort aan ziekenhuisbedden. Het land telt ongeveer 176.500 coronapatiënten op een totale bevolking van 30 miljoen inwoners. 984 Nepalezen zijn aan het virus overleden.

Waarom is dit besluit genomen?

Toch is het niet gek dat de overheid besluit de grenzen nu al gedeeltelijk te openen. Het wordt geschat dat zo’n 800.000 mensen in Nepal werkzaam zijn in toeristensector. Het is een sector die zwaar getroffen is door de wereldwijde lockdowns. Zeker de mensen die werken met bergbeklimmers hebben te lijden onder de reisbeperkingen. Normaliter zijn de lente en herfst de seizoenen waarin deze mensen hun geld verdienen voor de rest van het jaar. Met dit besluit hoopt de overheid de economische schade enigszins te kunnen verzachten. 

Overigens luidt het Nederlandse reisadvies vooralsnog “alleen noodzakelijke reizen” en er wordt gevraagd om tien dagen in thuisquarantaine te gaan bij terugkeer uit Nepal. 

 

Meer inspiratie

Bergsport: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?