drinkfles schoonmaken

Hoe maak je je veldfles schoon?

Een goede drinkfles is onmisbaar tijdens je wandeltocht. Je moet nou eenmaal voldoende drinken, en tijdens een bergwandeling vaak nog wat meer. Maar vaak gaat je veldfles na verloop van tijd een beetje raar ruiken en soms smaakt het water ook niet meer lekker fris. Tijd om ‘m schoon te maken. Maar hoe?

Veldflessen heb je in veel verschillende soorten, maten en materialen. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen, en daarmee hebben ze allemaal hun eigen gebruiksaanwijzing als het op schoonmaken aankomt. Vaak zit er bij aankoop van je drinkfles een foldertje bij, met wat schoonmaak tips- en instructies. Daarin staat vaak ook welke middelen je wel en vooral welke middelen je niet moet gebruiken als je je fles schoonmaakt.

Bewaar je fles droog en open

Schoonmaken van je fles, begint eigenlijk bij het schoonhouden en vooral bewaren van je fles. Zorg ervoor dat je fles altijd droog is als je ‘m opbergt. En haal de dop er af (niet kwijtraken!). Stilstaand water in een afgesloten ruimte veroorzaakt al snel rare geurtjes en smaakjes. Een droog opgeborgen fles die van binnen zo goed mogelijk geventileerd wordt, blijft het langst vrij van vieze luchtjes.

Was je fles met de hand

De vaatwasser is voor je veldfles een absolute afrader. Niet alleen is de vaatwasser vaak te heet, maar ook zijn de reinigingsmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden erg agressief. Niet best voor de coatings in bijvoorbeeld aluminium flessen. Daarnaast is de opening van je fles vaak zo smal dat de vaatwasser nauwelijks bij de binnenkant kan komen. Eigenlijk wordt alleen de buitenkant echt gewassen, terwijl de kans dat er extra vies water in je fles komt, groot is.


Wil je meer van dit soort tips? Of wil je tips voor mooie wandelingen en huttentochten? Volg ons op Facebook en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, dan mis je niks!


Handwassen dus, met een klein drupje zeep en ruim lauwwarm water. Schrob de fles goed met een zachte borstel, vergeet daarbij de schroefdraad in de flessenhals en de schroefdraad en rubbers in de dop niet. Daarin blijft vaak een hoop viezigheid zitten. Haal voorzichtig het rubber uit de dop en was de dop en de rubbers los van elkaar en laat ze goed drogen.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Kijk bij het kiezen van de zeep wel uit voor al chemische middelen. Veel chemische zeepsoorten laten rare geurtjes of smaakjes achter in je fles, en dat wilde je nou net voorkomen! Spoel je fles daarom altijd extra goed uit. Je wil niet dat er zeepresten in de fles achterblijven.

Als je fles nog niet heel erg vies is, maar wel een beetje muf begint te ruiken, is goed spoelen met warm water en een paar drupjes citroensap daarom een beter idee. Als je echt goed resultaat wil, moet je je fles daarmee vullen en een nachtje laten staan. Daarna weer goed uitspoelen en je fles ruikt weer citroentjesfris.

Een ander alternatief voor zeep is zuiveringszout. Een klein beetje zuiveringszout in de fles, goed vullen met warm water even laten staan en goed uitspoelen. Daarna nog even met azijn en warm water naspoelen en goed droog opbergen.

Krijg je hiermee je fles niet schoon, of past je afwasborstel niet door de halsopening? Sommige merken van drinkflessen verkopen als extra accessoire schoonmaaktabletten en speciale flessenborstels.

Wat stop je in je fles?

Hoe vaak je je fles schoon moet maken, hangt natuurlijk een beetje af van hoe je ‘m gebruikt en van wat je er in stopt. Het beste is eigenlijk om alleen water in je fles te stoppen. Dat laat de minste vieze sporen achter in je fles. Bederfelijke producten, zoals melk, of appelsap, zijn een echte afrader.

(tekst Klaartje Grol)

 

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past