Nepalese klimster haalt 8 keer de top van de Everest

Een Nepalese klimster heeft een nieuw record gezet op de Mount Everest. Dit keer geen snelheidsrecord of andere waaghalzerij, maar geen enkele vrouw heeft zo veel succesvolle Everestbeklimmingen op haar naam, dan zij.

 De 44 jarige Lhakpa Sherpa bereikte op 13 mei 2017 voor de achtste keer de top van de Mount Everest. Daarmee verbrak ze haar eigen record uit 2017. Lhakpa Sherpa deed echter nooit een officiële training voor haar beklimmingen. Zelf schrijft ze haar prestaties toe aan het feit dat ze is opgegroeid op een hoogte van zo’n vier kilometer en haar grote wilskracht.

Eerste Nepalese vrouw op Mount Everest

In 2000 beklom ze als eerste Nepalese vrouw de een beklimming van de Everest overleefde. In 2006 had ze al zes succesvolle beklimmingen op haar naam staan, maar daarna trok ze zich terug uit de bergbeklimmerswereld, om zich volledig op het gezinsleven te kunnen storten.

Na een heftige echtscheiding pakte ze haar klimmerscarrière weer op, en beklom de hoogste berg ter wereld voor een zevende en nu dus achtste keer. Daarmee liet ze naar eigen zeggen zien dat Nepalese vrouwen alles aankunnen, ondanks heftige tegenslagen.

Meer records van Lhakpa Sherpa

Daarom was dit, als het aan Lhakpa Sherpa zelf ligt, ook niet de laatste keer dat ze op de top van de Everest heeft gestaan. Ze zou er graag nog twee beklimmingen aan toe willen voegen. Overigens is het grote aantal beklimmingen niet het enige record dat ze op haar naam heeft staan. Volgens het Guinness book of Records is ze ook de enige die samen met een broer en zus op de hoogste berg ter wereld heeft gestaan. Het record voor de meeste succesvolle Everestbeklimmingen is in handen van de Nepalese bergbeklimmers Phurba Tashi en Apa Sherpa. Beiden beklommen de Mount Everest maar liefst 21 keer.

 

Bron:

Himalayan Times en Outside Magazine

Afbeelding: Mount_Everest_as_seen_from_Drukair2.jpg: shrimpo1967 derivative work: Papa Lima Whiskey 2 CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Meer inspiratie

Wandel door de prachtige dalen, leer de tradities en gebruiken en geniet van het adembenemende uitzicht.

Van 30 september tot 20 oktober profiteer je van scherpe aanbiedingen en vele gratis mogelijkheden voor kinderen t/m 15 jaar!

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)