Bergen Magazine nummer 3 van 2010

Nieuwe Bergen Magazine op ontdekkingsreis in de Franse Vercors

Eind van de maand ligt het nieuwe Bergen Magazine in de winkel, het enige tijdschrift voor bergliefhebbers over wandelen, natuur en cultuur in de bergen. Afgelopen zomer trokken onze redacteurs en fotografen naar de Franse Vercors, een dunbevolkte bergstreek in Frankrijk die het karakter van wildernis grotendeels heeft weten te bewaren.

THEMA: Vercors – Vesting van de natuur
Verstopt achter diepe kloven die de toegang tot de streek eeuwenlang tot een hachelijke onderneming hebben gemaakt, ligt de Franse Vercors, een van de best bewaarde natuurgeheimen van West-Europa. Vooral op de Hauts Plateaux is de beschaving ver weg. Maar zonder de eeuwenlange aanwezigheid van de mens was het gebergte niet geworden tot wat het nu is.

Bergtocht bij de Herberg met het Hoefijzer
In de ruige bergen in het noorden van Albanië bezoekt alpinist, fotograaf en schrijver Ronald Naar de plekken waar het verhaal zich afspeelt van De Herberg met het Hoefijzer, de beroemde roman van A. den Doolaard. Bij het dorpje Teth aangekomen, verkent hij een paradijselijke vallei en ontrafelt hij er de geheimen van een duister verleden.

Van Lenk naar Kippel – In overweldigend licht
Deze hoogalpiene trektocht van het Berner Oberland naar Wallis in Zwitserland wordt gekenmerkt door de bijna eindeloze eenzaamheid waarin de deelnemers dagenlang het hooggebergte beleefden. Een dik tapijt verse sneeuw maakte de ervaring des te intenser ...

Vier seizoenen sluimeren
Het Freissinièresdal in het Franse Écrinsmassief telt veertien gehuchten. In één ervan, Dormillouse, ver voorbij het eind van de weg, is in de laatste honderd jaar veel veranderd. Alleen de seizoenen bezoeken Dormillouse elk jaar weer. Een fotografische impressie van Rogier van Rijn.

Vrijheid, stilte en eenzaamheid in de Sahara van het noorden
Men zou Jotunheimen kunnen vergelijken met een steenwoestijn, want stenen zijn er genoeg in Noorwegens populairste nationaal park. En neerslag ook. En toch heeft men eeuwenlang irrigatietechnieken toegepast om de droogte het hoofd te kunnen bieden.

En ook nog:
Close-up – Korhoen
Welke bloem of vlinder is dat? – Deel 4
Actualiteit, productsignalementen en -tests, boekrecensies en veel meer.

Mis het volgende nummer niet. Als u nu een jaarabonnement neemt (4 nummers), betaalt u het eerste jaar slechts € 16,95 ! 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?