Kilian Fischhuber Siberië

Oostenrijkse klimmer bedwingt onbekende Siberische rotspilaren

De rotspilaren van het Siberische Ulakhan-Sis zijn een van de meest afgelegen natuurfenomenen op aarde. Bioloog en fotograaf Alexander Krivoshapkin ontdekte de rotspilaren tijdens een helikoptervlucht. De foto’s die hij vanuit de lucht maakte, inspireerden Sergey Karpukhin en Kilian Fischhuber voor een grote expeditie, om dit nog onontdekte gebied eens van dichtbij te bekijken.

Steden van graniet

Ze doopten de verzameling rotspilaren ‘granite cities’. Volgens de expeditieleden krijg je van een wandeling tussen de granieten pilaren namelijk het gevoel alsof je door een stad met flatgebouwen loopt. Sommigen van de pilaren torenen tientallen meters boven het landschap uit.

Lange tocht te voet

Fishuber, een van de meest succesvolle boulderaars van dit moment, kon de pilaren bedwingen. Maar dat ging niet vanzelf. Alleen al de tocht naar de rotsen toe was een uitdaging op zich. Het dichtstbijzijnde vliegveld Belaya Gora ligt honderden kilomters verderop. Vanaf het vliegveld moest het expeditieteam eerst nog honderden kilometers met de boot afleggen om vervolgens nog een aantal dagen te voet verder te gaan.

Geen makkelijke beklimming

Ter plekke bleek dat lang niet alle pilaren beklommen konden worden. Sommigen waren te glad, andere wanden waren juist niet stabiel genoeg. Daarmee was het nog een hele puzzel om een goede route naar boven te vinden, maar het lukte Fischhuber om een aantal goede routes te klimmen en de top te halen. En dat leverde weer mooie foto’s op.

UNESCO-waardig

Het landschap van Ulakhan-Sis is waarschijnlijk ontstaan doordat zachte steensoorten rondom de granieten pilaren weg geërodeerd zijn. daardoor is een uniek landschap ontstaan, dat volgens de expeditieleden niet zou misstaan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)