Opening duurzame berghut op Mont Blanc uitgesteld

De duurzame berghut Refuge du Goûter op de Mont Blanc mag voorlopig nog niet open. Eerst moet zeker zijn dat aan alle veiligheidseisen voldaan wordt voordat er bergbeklimmers mogen overnachten. De oorspronkelijke opening stond gepland op eind augustus van dit jaar, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt dit pas zomer 2013.

Diverse discussies zorgen voor uitstel van de opening. Zo is de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains bezorgd over het grote aantal klimmers dat de Mont Blanc zal beklimmen en vervuilen. Als de hut meer gasten toelaat dan eigenlijk de bedoeling is, zou dat tot ongewenste situaties leiden. De Franse Alpine Club (eigenaar van de hut) heeft beloofd alleen gasten te laten overnachten die gereserveerd hebben.

Dat de hut nog niet helemaal veilig is blijkt uit een brand die half augustus ontstond en het schijnt dat het koelsysteem nog niet helemaal naar behoren werkt.

De Goûter-hut is gebouwd op de normaalroute op de Mont Blanc op 3835 meter hoogte en is alleen bereikbaar per voet. De hut heeft vier verdiepingen en biedt plaats aan 120 gasten. Het gebouw is bestand tegen windstoten met een snelheid van 300 km/u. De hut is bovendien zeer milieuvriendelijk: 70m2 aan zonnepanelen moet zorgen voor de stroom, het water van bijvoorbeeld de afwas wordt gerecycled en sneeuw word omgezet tot drinkwater. Onder andere een opslagtank van 20.000 liter maakt dit mogelijk.

Het ontwerpen van de hut kostte vijf jaar, het bouwen drie jaar. Honderd bouwvakkers werden gekozen vanwege hun uithoudingsvermogen. Alleen die geselecteerde bouwvakkers konden meewerken aan de bouw van de hut in verband met extreme weersomstandigheden op een hoogte van ruim 3800 meter.

Bronnen: France24.com en refdag.nl

Bekijk hier een filmpje van de Franse Alpine Club ten tijde van de bouw van de hut.

En bekijk hier een filmpje vanuit een helikopter. Zo zie je goed hoe de bouw van de hut gevorderd is en op welke unieke locatie de hut gevestigd is.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt