Mont Blancgebied

Mont Blancgebied

Het Mont Blancmassief ligt in drie landen: Frankrijk, Zwitserland en Italië. Op de top van de Mont Dolent ligt, op 3820 meter hoogte, het drielandenpunt. Dat is niet het hoogste punt van het massief, want dat is de top van de Mont Blanc, op 4811 meter hoogte op Frans grondgebied. Daarmee is dit het hoogste punt van de Alpen én van West-Europa.

Het Mont Blancmassief ligt in drie landen: Frankrijk, Zwitserland en Italië. Op de top van de Mont Dolent ligt, op 3820 meter hoogte, het drielandenpunt. Dat is niet het hoogste punt van het massief, want dat is de top van de Mont Blanc, op 4811 meter hoogte op Frans grondgebied. Daarmee is dit het hoogste punt van de Alpen én van West-Europa.

In dit deel van de Alpen zijn relatief veel bergen hoger dan 4.000 m te vinden, namelijk vijftien van de vijfenzestig die de Alpen in totaal telt. Bijvoorbeeld om de Mont Maudit (4471 m), de Dôme du Goûter (4303 m), de Mont Blanc du Tacul (4248 m), de Grandes Jorasses (4205 m) en de Mont Blanc de Courmayeur (4748 m). Die laatste is het hoogste punt van Italië. 

In het massief vind je talrijke gletsjers, onder meer Mer de Glace, Glacier des Bossons en Glacier d'Argentière.

De Mont Blanc is het beroemdste klimgebied in de Alpen het is er dus vaak erg druk. Rond de Mont Blanc kun je prima wandelen, zie voor een beschrijving het artikel op deze pagina.

Eerste topbeklimming
In 1760 loofde de Zwitserse natuurkundige Horace Benedict de Saussure een beloning uit voor degene die de top van de Mont Blanc het eerst zou beklimmen. Vele pogingen strandden, tot in 1786 Jacques Balmat en doktor Michel Gabriel Paccard de top bereikten. Dat het niet eerder lukt, is waarschijnlijk te wijten aan de plotselinge weersomslagen op de Mont Blanc. Door zijn westelijke ligging is de vierduizender vatbaarder voor stormen die vaak op de lager gelegen vlaktes ontstaan.

Olympische spelen 1924
In Chamonix, dat aan de voet van de Mont Blanc ligt, is in de jaren '20 een van de eerste grote skipistes van Frankrijk ontwikkeld. Nog steeds is Chamonix de bekendste Franse skipiste. In 1924 werden in Chamonix de eerste officiële Olympische Winterspelen gehouden. Er deden zestien landen mee. Tijdens deze Spelen werden zes sporten beoefend: bobsleeën, curling, militaire patrouille (voorloper huidige biatlon), schaatsen, skiën en ijshockey. 


Refuge de la Charpoua
Nieuws - 17 jan 2023

Le Refuge de la Charpoua was de kleinste én oudste hut van Chamonix. Maar in 2023 wordt de hut vervangen. Een minidocu besteedt aandacht aan de berghut.

borg mont blanc
Nieuws - 8 aug 2022

De omstandigheden op de Mont Blanc zijn gevaarlijk. De burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains eist daarom een borgsom van iedereen die naar de top wil.

reserveren berghutten mont blanc
Nieuws - 12 jun 2019

​De Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen, is te druk geworden. Om drukte tegen te gaan zijn er strengere regels voor klimmers.

Refuge du Lac Blanc
Nieuws - 26 mrt 2019

In 2019 houden twee berghutten op de Tour du Mont Blanc hun deuren gesloten.. Gîte La Flégère wordt in 2019 verbouwd en ook Refuge du lac Blanc blijft dich

Een alpiene ervaring in Chamonix – Mont Blanc
Reportage - 20 apr 2017

Het is eind juni als ik met mijn rugzak door de nauwe straten van Chamonix, Frankrijk wandel. Het dorp, gelegen in een vallei in de Franse Alpen, wordt omringd door charmante bergdorpjes die zo op een postkaart kunnen staan. Dagjestoeristen hebben inmiddels terug de terrasjes op Place Balmat terug ingepalmd, genietend van een raclette of een overprijsd glaasje Chautagne. 

Nieuws - 9 sep 2016

Tientallen mensen hebben de nacht moeten doorbrengen in een kabelbaan op de Mont Blanc. De kabelbaan tussen de Helbronner en l’Aigille du Midi liep vast door harde wind. De reddingsoperatie moest worden gestaakt toen de zon onderging, maar in de vroege ochtend van 9 september konden alle inzittenden alsnog worden gered. 

Martijn Seuren
Nieuws - 27 jul 2015

Donderdag 23 juli is alpinist Martijn Seuren omgekomen in het Mont Blanc massief. Seuren kwam ten val om tijdens een beklimming van de Arêtes de Rochefort.

Mont Blanc By Tinelot Wittermans via Wikimedia Commons
Nieuws - 1 jul 2015

Welk land mag zeggen de hoogste Alpentop binnen de grenzen te hebben? Italië en Frankrijk? De twee landen kunnen het er maar niet over eens worden. 

Ontdek het Réserve Naturelle des Aiguilles Rouges
Reportage - 9 apr 2015

Het Réserve Naturelle des Aiguilles Rouges ligt in het gelijknamige massief, en kijkt uit op het Mont Blancmassief aan de overzijde van de Vallée de Chamonix. Het natuurreservaat dankt zijn naam aan de rode kleur van het gneisgesteente.

Vakantietip - 13 okt 2014

Ieder jaar weer genieten 1.5 miljoen mensen van de bergen. Op ski’s, wandelschoenen, klimschoenen, stijgijzers, sneeuwschoenen of anderszins.

Mont Blanc expeditielezersreis in Bergen Magazine
Nieuws - 9 sep 2014

Vanaf vrijdag 12 september ligt het nieuwe nummer van Bergen Magazine weer in de winkels met daarin de 8-pagina's tellende repor

Pagina's

Abonneren op Mont Blancgebied