Opruimactie Mount Everest een succes

Een team van sherpa's heeft tijdens een opruimingsactie van de Mount Everest 2,5 ton afval opgehaald. Ook werder er vijf lichamen van overleden alpinisten gevonden. De lichamen van de alpinisten werden allemaal aangetroffen in de 'zone des dood' op 8000 meter hoogte.

Volgens de coördinator van de opruimingsactie, Chakra Karki, gaat het onder andere om de Amerikaan Scott Fisher, de Zwitser Gianni Goltz, en de Rus Sergej Doeganov. De bergbeklimmers kwamen respectievelijk in 1996, 2008 en 2010 om het leven. Sinds 1953 kwamen ongeveer driehonderd mensen om het leven op de Everest. Veel lichamen werden naar beneden gebracht, maar zij die boven 8000 meter het leven lieten werden overgeleverd aan de natuur.

De prioriteit van de de sherpa's was het opruimen van achtergelaten expeditieafval in de zone nabij de bergtop. Het meeste afval werd echter al gevonden onder 6000 meter hoogte. Hoeveel vuilnis er in totaal al werd achtergelaten op de flanken van de Everest is niet bekend, maar meer dan 50 jaar van expedities heeft de berg de naam van hoogste vuilnisbelt van de wereld opgeleverd.

Bron: De standaard

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!