St. Bernardshond

‘Redder’ wordt gered in Engeland

De Sint Bernardshonden kennen we als het symbool van de bergredders. Maar in Engeland had een van deze ‘redders’ zélf hulp nodig. En de Engelse bergredders van Wasdale Mountain Rescue kwamen maar wat graag te hulp.

Tijdens de afdaling van de berg Scafell Pike in het Engelse Lake District, kon Sint Bernardshond Daisy geen stap meer zetten. Al snel was duidelijk dat de hond geen koppige bui had, maar serieus pijn had aan haar achterpoten. De baasjes van Daisy konden de 55 kilo zware hond niet zelf naar beneden tillen en dus kwamen de vrijwillige bergredders van Wasdale Mountain Rescue in actie om Daisy weer veilig thuis te brengen.

In overleg met dierenartsen werden voorbereidingen getroffen om Daisy van de juiste pijnstillers te voorzien, waarna de bergredders met een grote stretcher richting Daisy trokken. Daar stonden de bergredders wel voor een uitdaging. Want waar ze menselijke slachtoffers vaak relatief eenvoudig gerust kunnen stellen en uit kunnen leggen wat er gaat gebeuren, is dat bij een hond natuurlijk een stuk lastiger. Zeker als het dier door pijn en schrik al een beetje gestrest is. En dus werd er uitgebreid kennis gemaakt met Daisy, waarbij de nodige snoepjes werden uitgedeeld en heel wat werd geknuffeld. Nadat Daisy zich op haar gemak voelde, kon ze veilig op de stretcher worden gelegd en begon de tocht terug naar het dal.

Daarbij moesten de redders de 55 kilo zware hond over beekjes en hekken heen tillen. Geen gemakkelijke klus met een 55 kilo zware hond, maar volgens een woordvoerder van Wasdale Mountain Rescue ook weer niet heel erg anders dan de redding van een volwassene. Iets waar de redders heel wat ervaring in hebben. En dus kwam Daisy veilig in het dal. Daar zou ze zich volgens haar baasjes zelfs een beetje schuldig hebben gevoeld dat ze de reputatie van haar illustere familieleden in de Alpen niet kon waarmaken. De redders zelf vonden het -bij monde van hun woordvoerder- juist geen enkel probleem om het symbool van hun werk uit de penarie te helpen.

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer