Seven Summits: op een duurzame manier bergen beklimmen?
Bergen beklimmen geeft je een uniek gevoel van vrijheid, verbondenheid, genieten en grenzen verleggen. Helaas worden de bergen bedreigd: door de mens, door de klimaatsverandering. Seven Summits wil daar verandering in brengen. Hoe beklim je mooie bergtoppen op een duurzame manier?
Project Seven Summits
Seven Summits stelt ambitieuze doelstellingen. Aan de hand van zeven toppen in België en zeven toppen in Europa gaan ze na op welke manier de top duurzaam bereikt kan worden. De top halen, is het doel, maar de weg naar de top is nog veel belangrijker. Dat doen ze bijvoorbeeld zonder het gebruik van liften, zuurstof of peppillen.
Er zijn inmiddels zeven teams samengesteld die het experiment aangaan. Samen bergen beklimmen, met vrienden onderweg zijn, het plezier van reis en het respect voor de omgeving staat centraal.
Experiment Seven Summits
Het doel van Seven Summits is te onderzoeken wat er gebeurt als je mensen bij elkaar brengt die elkaar niet kennen, maar wel samen voor hetzelfde doel gaan, namelijk zo ecologisch mogelijk reizen. Elk team moet rekening houden met tien duurzaamheidsitems. Daar moeten keuzes over gemaakt worden en die keuzes moeten van een motivatie voorzien zijn.
De resultaten van het onderzoek worden dit najaar gepubliceerd in een magazine, waar ook reisverhalen en reflecties in komen te staan. Het magazine dient daarnaast dus ook als een praktijkinstrument voor mensen die zin hebben ook één van de zeven reizen te ondernemen.
De zeven uitdagingen van Seven Summits
Seven Summits beklimt niet alleen zeven toppen in België, maar ook zeven toppen in de rest van Europa. Deze zeven uitdagingen bevinden zich in:
- Georgië (Tetnuld)
- Oostenrijk (Piz Buin)
- Duitsland (Nebelhorn)
- Italië (Piz Boë)
- Spanje (Pico del Portaro)
- Engeland (Three Peaks: Whernside, Ingleborough, Pen-y-ghent)
- Noorwegen (Haegefjell)
Neem voor meer informatie ook eens een kijkje op de website van Seven Summits 2015.