Reddingsactie in de Alpen

Tirol komt met eigen reddings-app

Reddingsactie in de AlpenDe bergreddingsdienst van Tirol lanceert binnenkort een eigen app, waarmee bergsporters in nood een hulpsignaal kunnen uitzenden. De smartphone-applicatie moet reddingsacties vereenvoudigen door de exacte locatie van de gestrande persoon aan te geven.

Door middel van een simpele druk op een knop kunnen mensen in nood de reddingsdienst waarschuwen. Daarbij geeft de app automatisch de GPS-coördinaten, de hoogte en het telefoonnummer van het slachtoffer door. Voordat het reddingsteam op pad gaat wordt wel eerst contact opgenomen met de zender van het noodsignaal, zodat de ernst van de situatie kan worden ingeschat.

"Veel van onze tijd gaat zitten in het lokaliseren van de persoon in nood", zegt Martin Eberharter van de bergreddingsdienst Tirol tegen austriantimes.at. "Die tijd kunnen we nu verkorten doordat we meteen de juist coördinaten doorkrijgen. Het is ook handig voor mensen die de telefoonnummers voor noodgevallen niet kennen."

Er waren al enkele apps op de markt die voor snelle opsporing bij noodgevallen kunnen zorgen, zoals Mo SafeX van eyetea.biz. Deze applicatie detecteert aan de hand van de GPS-positie wanneer een sporter lange tijd niet meer beweegt, en stuurt dan zelf een sms naar een vooraf opgegeven persoon.

De app van de Tiroler bergreddingsdienst is echter uniek omdat deze samen met de officiële hulpdiensten ontwikkeld en getest is. Daarvoor heeft de afgelopen maanden in skigebied Sölden een pilotproject gelopen. Deze testfase is nu voltooid, en vanaf eind februari is de reddingsapp voor iedereen te downloaden. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?