Tweede editie Klimmathon op 7 februari

Op zondag 7 februari wordt van 11:00 - 16:00 uur de tweede editie van de Klimmathon georganiseerd door klimcentrum Rock Steady in Bussum. Na het grote succes van afgelopen jaar wordt de wedstrijd dit jaar grootser aangepakt. Dit jaar klimmen de deelnemers ook voor het goede doel!

The Mountainfund

Vorig jaar is er door alle teams bij elkaar 27.686 meter geklommen. Dat is ruim 3 keer de Mt. Everest! Omdat het gebied rond de Mt. Everest, met name Nepal, sinds verleden jaar zwaar getroffen is en nog steeds getroffen wordt door aardbevingen willen we graag met de meters die geklommen worden een goed doel steunen.

Al enige tijd volgen we Arnold Coster. Hij is oprichter van The Mountainfund. Met het fonds is hij actief voor de lokale bevolking van Nepal. Bij het fonds gaat het geld in een zeer korte lijn naar de plek waar het echt nodig is. Arnold Coster woont in Nepal en samen met zijn Nepalese vrouw Maya Sherpa weet hij precies waar hulp hard nodig is.

Klimcentrum Yosemite

Dit jaar doet ook klimcentrum Yosemite in Zwolle mee met de Klimmathon, maar dan op een andere dag. Daar zijn we heel blij mee. Wij streven ernaar om van de Klimmathon een landelijk evenement te maken en door de samenwerking met Yosemite komen we hier een stap dichter bij in de buurt. Wij streven ernaar om uiteindelijk minstens 8 hallen mee te laten doen met de Klimmathon en het een landelijk evenement te laten worden.

Inschrijfgeld en donaties

De deelnemers betalen € 50,- inschrijfgeld per team, waarvan € 10,- naar het goede doel gaat. Naast de donatie van het inschrijfgeld vragen wij de deelnemers om ook nog een persoonlijke donatie te plaatsen. De teams kunnen zichzelf laten sponsoren (door vrienden, familie, bedrijf etc.). Elke team kan zich laten sponsoren per geklommen meter bijvoorbeeld € 0,05 per geklommen meter, klim je als team 1000 m dan heb je een in te brengen sponsorbedrag van € 50,-!

Het team dat het hoogste bedrag aan sponsorgeld bij elkaar klimt krijgt een extra prijs. Dit hoeft dus niet het team te zijn die de meeste meters klimt... Iedereen met een KVB is welkom om deel te nemen aan de Klimmathon.

De wedstrijd

Net als vorig jaar worden de duo’s ingedeeld in 3 verschillende categorieën:

man/man
man/vrouw
vrouw/vrouw

Tijdens de Klimmathon moeten de duo’s in 5 uur tijd zoveel mogelijk meters klimmen. Rock Steady heeft een hoogte van 15 meter en meer dan 120 routes. Vorig jaar werden de meeste meters geklommen door Sascha en Jilske met maar liefst 2310 m! De duo’s die de meeste meters hebben geklommen na 5 uur hebben gewonnen.

De routes worden even zwaar beoordeeld. Het gaat tenslotte om de meters die worden geklommen. Deelnemers die hogere gradaties klimmen maken uiteraard wel meer kans op de overwinning, omdat ze meer meters kunnen klimmen; elke route mag namelijk maar 1 keer geklommen worden per deelnemer.

Bij aanmelding krijgen de deelnemers een scorelijst die ze persoonlijk moeten bijhouden. Op het scoreformulier wordt bijgehouden welke routes getopt zijn en hoeveel meters er geklommen zijn in de niet getopte routes. De meters van de routes die niet getopt zijn mogen alleen genoteerd worden als er meer dan 6 meter is geklommen.

Scores

De geklommen meters worden naar beneden afgerond. Voorbeeld: een deelnemer klimt 7,5 meter en valt uit de route. De deelnemer noteert 7 meter op het scoreformulier. Een deelnemer klimt 8 meter en valt uit een route, dan word er 8 meter genoteerd.

Dit jaar zal er geen verplichte pauze worden ingelast. De deelnemers hebben de vrijheid om zelf de 5 wedstrijduren in te plannen om het voor hun zo aangenaam mogelijk te maken. Dit doen wij vanwege de bezetting van de touwen. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers om ervoor te zorgen dat ze de gewenste routes klimmen.

Als de 5 uur voorbij zijn tellen de deelnemers alle getopte routes die ze als duo hebben geklommen bij elkaar op en vermenigvuldigt deze met 15(m). Hier worden alle routes die hoger dan 6 meter zijn geklommen bij opgeteld.

Voorbeeld: een duo topt 50 routes (deelnemer 1: 30 routes + deelnemer 2: 20 routes = 50 routes) en hebben 8 routes niet tot boven uitgeklommen, maar wel meer dan 6 meter (5m, 8m, 10m, 11m, 11m, 13m, 13m, 15m = 81m). Dan tellen zij: 50x15m= 750 + (5m+8m+10m+11m+11m+13m+13m+15m = 81m) = 831 meter. Dit is hun wedstrijdscore.

Meer informatie?

Vind je op de website van Rock Steady en de Facebookpagina!

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past