Reinheimen. Foto via Wikipedia

Vermiste Nederlanders in Noorwegen ongedeerd gevonden

De bergen rondom het Noorse Grotli waren vrijdag het toneel van een grote zoekactie. De Noorse reddingsdiensten ontvingen vrijdagochtend een noodsignaal van een groep Nederlandse sneeuwschoenwandelaars. Omdat er weinig informatie over de groep bekend was, rukten de hulpdiensten groot uit. Er werd gevreesd dat de groep gegrepen was door een lawine. Aan het eind van de middag werd de groep in goede gezondheid gevonden in de berghut waar ze de nacht hadden doorgebracht.

Slecht weer

De groep was met sneeuwschoenen op huttentocht door het nationale park Reinheimen.  Onderweg betrok het weer. De groep besloot dat het niet meer mogelijk was om de tocht veilig te vervolgen en bleef in de hut waar ze overnachtten. Vanuit daar werd ook het noodsignaal verzonden. Door het slechte weer verliep de reddingsactie moeizaam. Een helikopter moest al snel weer terugkeren naar de basis. Met sneeuwscooters en te voet trokken reddingswerkers en lawine-experts met honden het gebied in. Toen de groep gevonden was, bleek dat het slechte weer ook de reden was waarom de groep besloot hulp in te roepen.

Veel sneeuw

Het nationaal park Reinheimen staat bekend om de relatief makkelijke wandelingen, maar ook om het gevaar om schuivende sneeuw. De laatste dagen is er veel sneeuw gevallen. Alleen al in de nacht voordat de groep het noodsignaal verzond, viel er tussen de 30 en 40 centimeter sneeuw.

Vakantie

De reddingsactie zorgde voor veel commotie. De NOS hield een liveblog bij van de reddingsactie. Die commotie ging volledig aan de wandelgroep voorbij. Bij aankomst in de bewoonde wereld gaven de leden van de wandelgroep aan dat ze hun vakantie rustig wilde afronden. Het nationale park Reinheimen staat bekend om de relatief makkelijke wandelingen, maar ook om de wisselende weersomstandigheden die zich lastig laten voorspellen.

Bron: NOS

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?