sneeuw september 2020

Verrassing! Sneeuw!

En toen werd de herfst opeens winter! Een koufront trok in het weekend van 26 september 2020 over de Alpen en dat zorgde op veel plekken voor een winters sneeuwdek.

Vroege sneeuw en records

Dat de herfst wordt ingeluid met sneeuw, gebeurt vaker, maar deze Wintereinbruch is wel bijzonder. Op een aantal plekken werd het bijzonder koud, en er viel een behoorlijk pak sneeuw, dat op een aantal plekken behoorlijk laag kwam. Hier en daar zakte sneeuwgrens tot onder de 700 meter. In het Zwitserse Montana (Wallis) viel een pak van 25 centimeter. En dat terwijl het twee weken geleden nog zomer leek en er op veel plekken juist nog bijzonder warme temperaturen werden gemeten.

De sneeuw zorgde hier en daar voor problemen. Sneeuwruimers moesten in actie komen om spoor- en autowegen weer sneeuwvrij te maken en op een aantal plaatsen moesten de hulpdiensten in actie komen om bergwandelaars die nog niet helemaal op de winter waren voorbereid, van de besneeuwde berghellingen te halen.  

De sneeuw was ook een verrassing voor onze hoofdredacteur, die voor een zonnige zomerreportage naar Oostenrijk was gereden en daar aankwam toen de eerste sneeuwvlokken vielen. En dus waren de eerste plaatjes die hij schoot, vooral mooie winterbeelden. En daarin was hij niet bepaald de enige.

Lang blijft de sneeuw trouwens niet liggen. Deze week lopen de temperaturen al behoorlijk op. De neerslag zal overgaan in regen en bij een temperatuur van 5 graden boven nul in het dal, zal de gevallen sneeuw daar ook weer snel gesmolten zijn.

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)