roze wegwijzers winterwandelen

Hoe herken je een winterwandelroute?

’s Winters verschijnen er op veel plekken opeens roze wegwijzers in de bergen. Vooral in Zwitserland kom je opeens overal roze bordjes en paaltjes tegen. Waar komen die vandaan?

De roze wegwijzers in Zwitserland geven de winterwandelroutes aan. Niet alle wandelroutes zijn ook geschikt voor een winterse tocht. Bijvoorbeeld omdat het lawinegevaar op een passage te groot is, of omdat het door de sneeuw gewoonweg té glad wordt. Steeds meer wintersportgebieden hebben daarom uitgezette routes speciaal voor sneeuwschoenwandelaars en winterwandelaars.


Wil je meer van dit soort tips? Of wil je tips voor mooie wandelingen en huttentochten? Volg ons op Facebook en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, dan mis je niks!


De wegwijzers werken in principe hetzelfde als de ‘gewone’ wegwijzers die je ’s zomers tegenkomt. Op de wegwijzer staat het eindpunt van de route, met de reistijden daarnaartoe. Ook staan de bekende symbolen voor kabelbanen of berghutten en restaurants op de wegwijzers. Daarnaast kennen de Zwitsers ook nog tussenmarkeringen, die wel een bestemming aangeven, maar niet voorzien zijn van de reistijd, sommigen geven zelfs niet de eindbestemming weer. Tussendoor kun je ook nog roze paaltjes tegenkomen. Die geven aan dat je nog altijd het pad volgt.

Sneeuwschoenwandelroute of winterwandelroute

De roze markeringen worden dus gebruikt voor zowel sneeuwschoenwandelroutes als winterwandelroutes. Het verschil tussen die twee takken van sport, is te zien aan de symbolen op de borden. Een wandelroute die je zonder sneeuwschoenen kan belopen wordt aangegeven door een bekend wandelend poppetje. Een sneeuwschoenwandelroute wordt aangegeven door een symbool met een schoentje in een ovaal, inderdaad een schematische weergave van een sneeuwschoentje.


Meer inspiratie voor je wintersport? Ontdek SNOW explorer, hét magazine voor de avontuurlijke wintersporter.


Moeilijkheidsgraden

Wandelaars die gewend zijn dat ze op de borden ook de moeilijkheidsgraad van een traject kunnen aflezen, komen in de winter bedrogen uit. De roze routemarkeringen van de Zwitserse winterwandelroutes geven geen moeilijkheidsgraden aan. De organisatie SchweizMobil, die in grote delen van Zwitserland de markering van wandelroutes verzorgt, kent aan de winterwandelroutes geen moeilijkheidsgraden toe.

Voor sneeuwschoenwandelroutes gelden die moeilijkheidsgraden wel. Daarbij wordt hetzelfde principe gebruikt als bij skipiste. Blauwe routes zijn relatief makkelijk en de risico’s onderweg zijn klein, rood is gevorderd, zwart is voor kundige sneeuwschoenwandelaars, die op zichzelf aangewezen kunnen zijn. Dat is dus wel even opletten, want in de zomer zijn de blauwe routes in Zwitserland juist de hoogalpine en dus moeilijke routes!

Markeringen in andere landen

In andere landen en berggebieden gelden soms andere markeringen om winterwandelroutes aan te geven. Zo wordt in Tirol een ijskristalletje gebruikt om winterwandelroutes aan te geven. Kijk goed in de informatiebrochures van de lokale VVV.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.