Thierry Schmitter tijdens de K2-expeditie.

Voormalig bergbeklimmer is sporter van het jaar

Thierry Schmitter tijdens de K2-expeditie.Thierry Schmitter, voormalig bergbeklimmer, won maandagavond de prijs voor gehandicapte sporter van 2011. Sinds een ernstig ongeluk in 1998 kon de Nederlander niet meer bergbeklimmen, maar als fanatiek zeiler heeft hij opnieuw de top bereikt. En hij is er trots op.

Schmitter werd geboren in Frankrijk, maar woont al sinds zijn 3e jaar in Nederland. Thierry Smitter was naast zeiler ook bergbeklimmer, ijslkimmer en extreem skiër. Smitter heeft deelgenomen aan meerdere klimexpedities onder andere in de Caucasus en de Alpen. In 1995 was Schmitter lid van de Nederlandse K2 Expeditie.

In november 1998 werd Schmitter bij het ijsklimmen meegesleurd door een lawine. Hij viel zestig meter diep en liep daarbij een dwarslaesie op. Zijn passie en gedrevenheid voor de sport is gebleven.

Na zijn revalidatie is hij weer gaan (water)skiën (daarbij zit hij op de ski's) en wedstrijdzeilen. Met die laatste sport heeft hij meerdere prijzen gewonnen, waaronder de bronzen medaille bij de paralympische Zomerspelen 2004 in Athene.Schmitter zat tijdens de prijsuitreiking in Florida op trainingskamp en kon dus niet bij de uitreiking in Den Haag aanwezig zijn.

Bekijk hier een portret van de sportman, tien jaar na zijn ongeluk.

Vechten voor goud. Netwerk vrijdag 5 september 2008.Het leven kan hard zijn. Thierry Schmitter beklom tien jaar geleden nog de berg des doods, de K2.Nu is hij afhankelijk van zijn rolstoel. De bergen, zijn grote passie, werden hem fataal. Hij viel tijdens het klimmen en brak zijn rug. Inmiddels heeft hij de bergen verruild voor de zee. Zaterdag strijdt hij in China op de Paralympics in zijn zeilboot voor een gouden medaille. In Netwerk een portret van eigenzinnig man die blijft vechten voor zijn onafhankelijkheid.

Bekijk hier de hele uitzending.

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.