Impressie van de Nederlandse berg

Wetenschappers over Nederlandse berg: het is mogelijk

Impressie van de Nederlandse bergHet idee van sportjournalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld om in Nederland een twee kilometer hoge berg te bouwen is technisch gezien haalbaar. Dat is de conclusie van een studiegroep van tientallen wiskundigen, die vorige week de plannen doorrekenden. Ze hebben echter ook slecht nieuws: het project zou tussen de vier en zeven biljoen euro gaan kosten. Maar de initiatiefnemers blijven positief.

Het plan voor de Nederlandse berg was een van de zes problemen waar de studenten en onderzoekers  van de Studiegroep Wiskunde met de Industrie (SWI) afgelopen week hun tanden in zetten. De resultaten werden vrijdag gepresenteerd op de Technische Universiteit Eindhoven. Er is gekeken naar mogelijke locaties, materialen en kosten van het project, en naar de gevolgen voor de omgeving en het klimaat.

De beste plek om de berg te bouwen is in de Noordzee, zegt het SWI, voor de kust van – jawel – Bergen aan Zee. Het was al duidelijk dat de berg hol zou moeten worden, anders bezwijkt de bodem onder het enorme gewicht. Nu denken de wiskundigen dat ook een holle berg grote verzakking zou kunnen veroorzaken. Daarom moet de berg eigenlijk drijvend worden, zeggen ze. Verder adviseren ze het gevaarte in lagen op te bouwen.

Ook voor een holle berg is een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid materiaal nodig, bijvoorbeeld zeven miljard ton beton. Bij de productie daarvan komt 120 keer de jaarlijkse CO2 uitstoot van Nederland vrij, rekent het CWI voor. Maar als hij er eenmaal ligt, zijn er veel mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie.

Dat is waar de initiatiefnemers op www.diebergkomter.nl zich aan optrekken. “De exploitatie van wind, zon en water in en op de berg zorgt voor een enorme potentieel”, schrijven ze. Ze gaan dan ook volop door met het inzamelen van geld voor de volgende stap in het ontwikkelingsproces: een grootschalig haalbaarheidsonderzoek dat eind 2012 afgerond moet zijn. Dat onderzoek kost anderhalf miljoen euro.

Bron: Eindhovens Dagblad

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?