voorrangsregels wandelpaden in de bergen

Wie krijgt voorrang? De ongeschreven regels van wandelaars

De meeste wandelaars waarderen de rust en vrede die je in natuurgebieden kan beleven. Toch moeten we met z’n allen dezelfde buitengebieden delen. Het zal dan ook ongetwijfeld voorkomen dat je anderen tegenkomt op het bergpad. Meestal is dat natuurlijk geen enkel probleem; we begroeten elkaar en lopen verder. Toch zijn er specifieke situaties waar ongeschreven regels en zelfs etiquette aan verbonden zijn. Wat doe je bijvoorbeeld als je op een smal bergpad wandelt en je komt paardrijders of mountainbikers tegen? Wie krijgt er dan voorrang?

Wandelaars en Mountainbikers

Als een wandelaar een mountainbiker tegenkomt op het bergpad, dat heeft in principe de wandelaars voorrang. De fietsen zijn namelijk sneller en wendbaarder dan voetgangers. In de praktijk is het vaak echter makkelijker voor wandelaars om even aan de kant te stappen voor de fietsers, zeker als de fietsers puffend en hijgend een steile berg opkomen. Fietsers behoren er echter nooit van uit te gaan dat wandelaars voor ze aan de kant zullen gaan. Een mountainbiker die in volle vaart de berg afkomt doet er goed aan om degene die hij passeert te waarschuwen. Als wandelaar moet je op jouw beurt natuurlijk weer goed op je omgeving letten. Overigens is het een goed idee om nog eens even goed op je kaart te kijken als je mountainbikers op je pad tegenkomt. Op veel plekken zijn er speciale trails voor mountainbikers, waar je als wandelaar maar beter niet kan komen, voor je het weet word je van je sokken gereden. Als je toch een mountainbiker op je pad tegenkomt, zou dat dus kunnen betekenen dat je verkeerd bent gelopen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Wandelaars en paardrijders

Paardrijders krijgen in de regel voorrang van zowel wandelaars als mountainbikers. Zij zijn namelijk het grootst en het minst wendbaar. Zorg ervoor dat je bij het passeren ook geen onverwachte bewegingen maakt. Dit zou het paard nog wel eens aan het schrikken kunnen brengen, wat tot allerlei onveilige situaties kan leiden. Als je om een smal bergpad wandelt en je komt paardrijders tegen, stap dan voorzichtig van het pad af tot ze gepasseerd zijn.

Bergwandelen

Wandelaars en wandelaars

Voor wandelaars onderling geldt de regel: bergopwaarts heeft voorrang. Als bergopwaartse wandelaar heb je namelijk een kleiner blikveld: als je klimt, zie je vooral de helling voor je, terwijl je als daler met je blik op het dal vaak veel verder van je af kan kijken en tegenliggers al van ver ziet aankomen. Bovendien is het bij het bergopwaarts wandelen vaak prettig om een bepaald stapritme aan te houden, zonder dat deze verstoord wordt. Je kan natuurlijk hen die de berg weer af gaan voorrang geven, dat is dan meteen een mooi moment om even bij te komen, maar dit moet altijd de beslissing van wandelaar zijn die omhoog gaat. Overigens is het bij smalle bergpaden tegenwoordig met de coronacrisis vaak ook wijs om even van het pad af te stappen. Zo kunnen we allemaal de anderhalve meter afstand bewaren.

Het is ook handig al voordat je anderen passeert even een seintje te geven dat je langskomt. Mensen kunnen door de fysieke inspanning van een stevige klim en het kleine blikveld soms een beetje afwezig raken, zodat ze zich helemaal niet realiseren dat jij in de buurt bent. Een eenvoudige ‘hallo’ of ‘van links’ is vaak genoeg hiervoor. Nog een voordeel hiervan is, is dat je allebei een klein beetje aan de kant kan gaan.

In de praktijk

Want zeker in de praktijk is het soms lastig om aan de kant te gaan. In eerste instantie omdat je door zulke passages de randen van het pad kapottrapt, met erosie tot gevolg, maar ook omdat het soms ronduit gevaarlijk is. Daarom is het vaak handig om even op een breed stuk te wachten als je iemand over een smal paadje aan ziet komen.

Deze regels zullen erbij helpen dat iedereen veilig en (relatief) ongestoord van de natuur en de rust kan genieten. Maar, doe in de praktijk altijd wat het meest handig lijkt op dat moment. Soms is het misschien helemaal niet handig om als mountainbiker aan de kant te gaan voor voetgangers, of kom je iemand tegen die de regels niet kent. Blijf daarom altijd alert als je wandelt in de bergen.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier een stukje berg geschiedenis