File op Franse snelwegen Foto Meg Errey

Zomerdrukte op de Franse snelwegen - een overzicht

File op Franse snelwegen Foto Meg ErreyJaarlijks is er in de zomermaanden sprake van topdrukte op de Franse wegen. Met name de zwarte zaterdag is een dag om de snelwegen te vermijden. De ANWB adviseert zelfs om Frankrijk helemaal te vermijden op zomerse zaterdagen. Welke wegen kun je het beste vermijden, wat zijn de alternatieve routes en waar haal je actuele file-informatie vandaan?

Zwarte zaterdagen in Frankrijk

Op iedere zaterdag in juli en augustus wordt er drukte verwacht op de wegen in Frankrijk. De topdrukte zal waarschijnlijk zijn op zaterdag 14 juli (nationale feestdag) en zaterdag 28 juli. Zwarte zaterdag, de drukste dag van het jaar op Europese snelwegen, valt op 4 augustus. De piekuren van de drukte zijn op vrijdagen tussen 15.00 en 22.00, hoofdzakelijk rondom Parijs. Op zaterdagen van 9.00 tot 14.00, vooral op wegen in de Rhonevallei, in de Alpen en in West- en Zuid-Frankrijk. Op zondagen is er topdrukte tussen 16.00 en 20.00, met name rondom grote steden en in de Rhonevallei.

Alternatieve Routes

In plaats van de route A1-A6 kun je beter vanuit de A1 in België bij Arras de borden A26 Reims, Lyon volgen. De A7 Lyon-Marseille richting Spanje vermijd je door via Clermont-Ferrand (A71/A75) te rijden of via Limoges (A10,A71,A20). De rondweg van Parijs omzeil je door de A86 ten oosten van Parijs of de A104 en de N104 te nemen. In plaats van de A6 Parijs – Beaune te nemen, is de A5 tussen Melus en Langres een goede optie. Voor de route A6 Dijon – Lyon is de A39 Dijon - Bourg-en-Bresse een rustigere weg.

Actuele verkeersinformatie

Langs de meeste autowegen in Frankrijk is Autoroute FM 107.7, Radio Vinci te beluisteren. Op dit radiostation wordt ieder kwartier de actuele verkeersinformatie uitgezonden. In het hoogseizoen wordt de informatie in het Engels verschaft. Via de Twitter van de ANWB kun je actuele file-informatie krijgen van het buitenland.

In de vakantieweekenden bemant de Franse overheid langs de snelweg speciale posten waar verkeersinformatie en routeadviezen verkrijgbaar zijn. Deze Bison Fute-posten zijn op verschillende plaatsen te vinden: langs de A31 bij Toul en vlak voor Dijon, op de A6 vlak na Auxerre, nabij Beaune en vlak voor Macon. Ook staan ze op de A43 bij Bourgoin-Jallieu. Ze zijn te herkennen aan de groene borden een gele 'I' en de mededeling "Information Bison Fute."

Verplichte alcoholtest

Vanaf 1 juli is het verplicht om een alcoholtester in je auto te hebben. Dit geldt ook voor Nederlanders die door of naar Frankrijk reizen. Let bij de aanschaf van een tester of de volgende codes erop staan: NF X20 702 of NF X20 704. Door de enorme vraag zijn de testen bijna niet meer verkrijgbaar. Mocht het niet mogelijk zijn om er één in je bezit te krijgen, dan kun je een servicebriefje van de ANWB downloaden

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!