stijgijzers in de bergen

Zomertocht? Toch pickel stijgijzers mee!

Een oproep van de Oostenrijkse bergredders: neem je pickel en stijgijzers mee, ook als je ‘gewoon’ gaat bergwandelen. In gebieden boven de 2000 meter ligt nog veel sneeuw, waardoor routes die normaal zonder ijzers prima te doen zijn, opeens onbegaanbaar zijn zonder de juiste spullen.

De winter doet zich nog altijd gelden. Terwijl op veel plaatsen de temperaturen inmiddels richting zomerse waarden gaan, ligt op veel plekken hoog in de bergen nog een dekkend pak sneeuw. Zeker op schaduwrijke plekken op de noordelijke hellingen is het niet ondenkbaar dat je nog sneeuw tegenkomt. Onbegaanbaar zonder de goede uitrusting natuurlijk. Goed schoeisel, dat geschikt is voor stijgijzers, stijgijzers en een pickel horen bij de basisuitrusting.

Oefen met je uitrusting

Maar waarschuwen de bergredders, alleen meenemen is niet voldoende. Je moet natuurlijk ook weten hoe je er mee om moet gaan. Aan een pickel heb je weinig als je bijvoorbeeld niet weet hoe je er mee moet remmen als je onverhoopt van een ijzige helling afglijdt.

Wat is er aan de hand?

Hoewel de temperaturen dus al aan de zomer doen denken, zijn de gevolgen van de afgelopen winter nog altijd goed merkbaar. Zoals gezegd ligt er op hoogte nog veel sneeuw, zeker op de noordelijke hellingen. Wandelaars moeten daar goed uitkijken voor ijzige stuken, maar juist ook voor stukken waar de sneeuw en ijs aan het verdwijnen zijn.

Zelfs in de bossen waar geen sneeuw meer ligt zijn de gevolgen nog merkbaar. Door de recordhoeveelheden sneeuw, zijn veel bomen geknakt en ontworteld, waardoor gemoedelijke paden over beboste hellingen opeens een boel klauterwerk op kunnen leveren, met alle bijbehorende risico’s natuurlijk. Op veel plekken wordt dan ook met zwaar materieel in het bos gewerkt.

Bereid je tocht voor

Daarom is, zo benadrukken de redders, het van nóg groter belang om je tocht goed voor te bereiden. Controleer of je beoogde wandelroute volledig begaanbaar is, maar zorg ook voor een plan B. Controleer voor vertrek of je uitrusting op orde is én oefen met die uitrusting.

Meer inspiratie

Bergsport: 

Rubriek: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling