Bergreddingsdienst aan het werk

Zwitserse bergen eisten in 2011 veel slachtoffers

Bergreddingsdienst aan het werkIn 2011 zijn er in Zwitserland 151 bergsporters dodelijk verongelukt. Dat is 22 procent meer dan in 2010, en het hoogte aantal sinds 1990. Dat blijkt uit gegevens die de Zwitserse Alpenvereniging SAC vandaag bekend maakte. In totaal werden vorig jaar 2644 mensen door de bergreddingsdiensten geholpen.

Vooral het aantal dodelijke slachtoffers onder wandelaars was hoog:  64 personen, tegen een gemiddelde van 44 per jaar. Verreweg het grootste deel van hen overleed als gevolg van een val. Voor wintersporters vormden lawines wederom een aanzienlijk gevaar, die eisten in 2011 27 levens, iets meer dan gemiddeld. Er overleden vorig jaar vier Nederlanders in de Zwitserse bergen.

Bij de 151 slachtoffers zijn alleen beoefenaars van ‘klassieke’ bergsporten meegerekend. Dat wil zeggen geen paragliders, mountainbikers en basejumpers. Zo kan een historische vergelijking worden gemaakt. Worden deze sporten ook meegerekend, dan komt het SAC op 217 dodelijke ongevallen.

Het weer is waarschijnlijk de oorzaak van het hoge aantal slachtoffers. Zowel het voorjaar als de herfst waren in 2011 erg mooi, daardoor trokken in deze periode meer mensen de bergen in. Met name in maart verongelukten in Zwitserland veel meer mensen dan in voorgaande jaren.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?