Pasen in Zwitserland

Zwitserse Paastradities

In Zwitserland zijn paastradities net even anders dan in ons land. Zo is bijvoorbeeld niet de paashaas, maar de koekoek of de brenger van paaseieren. Lees wat er nog meer anders is aan het Zwitserse Pasen.

Paaseieren in Zwitserland

De koekoek brengt de paaseieren in Zwitserland, in plaats van de paashaas. Gek genoeg is het wel weer de paashaas die de eieren verstopt. De paashaas is sinds de achttiende eeuw het symbool van Pasen geworden, daarvoor waren de vos en de ezel Paassymbolen.

Kinderen gaan op zoek naar de verstopte eieren, zoals in Nederland. Maar het kind dat de meeste eieren weet op te sporen krijgt wat extra’s. Bijvoorbeeld chocolaatjes of een gesuikerd ei.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Paasspellen in Zwitserland

Op paasmaandag worden er twee spellen gespeeld. Het eerste spelletje is eieren barsten; een volwassene en een kind spelen samen. De volwassene probeert met een munt de schaal van een beschilderd ei te laten barsten. Als het ei bast, krijgt de volwassene het ei. Als het ei heel blijft, is zowel het ei als de munt voor het kind.

Ei breken is het tweede spel. Twee mensen tikken hun ei tegen elkaar. Degene wiens ei heel blijft, krijgt het ei van de verliezer met de gebarsten schaal.

Tradities in Zwitserland met Pasen

Het eten tijdens Pasen is al zoet, de desserts zijn zo mogelijk nog zoeter. Ham of lam met ananas zijn typische gerechten. Op de paastafel staan bloemen. En de chocolade, waar Zwitserland beroemd om is, ontbreekt natuurlijk ook niet op de eettafel.

In traditionele dorpen geven inwoners elkaar kaas, versgebakken brood en wijn rond de paasperiode. De sfeer is hierdoor feestelijk en het versterkt de onderlinge band. 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!