Home » Blogs

Lawinekunde voor sneeuwschoenwandelaars

11 april, 2014 - 13:46 - Frank Rempe

De omgeving van Davos is prachtig! Zeker in de winter. Het is een mekka voor sneeuwschoenwandelaars, freeriders en langlaufers. De sneeuwzekerheid, de mooie bergen en een prima openbaar vervoer maken deze bestemming tot een ideaal gebied voor een cursus lawinekunde. Met de sneeuwschoenwandelaars sluiten we ons aan bij de freeriders en snowboarders die de jaarlijkse cursussen van het Snow Safety Center bezoeken.

RespectWe worden soms meewarig aangekeken. Sneeuwschoenwandelaars zijn in deze groep wel een beetje de vreemde eend in de bijt. Maar het feit dat we geen gebruik maken van de liften en alle hoogtemeters op eigen kracht overbruggen dwingt toch wel respect af!

De sneeuwcondities maken het ons niet makkelijk. Zeker op de noordhellingen ligt een dik pak ‘fluffy’ sneeuw en we zakken ver weg. Dus kost het aanleggen van een spoor de nodige moeite. De eerste dag staat in het teken van het ervaren van de steilheid van het winterse terrein. De combinatie met de losse sneeuw maakt dat we in een helling van 30 graden al de nodige moeite hebben om omhoog te komen. De andere dagen combineren we het herkennen van lawinegevaar met het kiezen van de route door het terrein. Daarnaast oefenen we met lawinepiepers, sonde en sneeuwschep.

GrenzenDe grenzen aan het sneeuwschoenlopen kom je vanzelf tegen in de Alpen. Deze week hebben we geluk. De ‘lawine stufe’ is laag en dat geeft ons de mogelijkheid om verschillende routes te lopen die anders kritischer zouden zijn. Maar nu kunnen we het alpine terrein verkennen zonder al te groot gevaar.We ervaren al snel dat de maximale steilheid waar we als sneeuwschoenwandelaar willen lopen zo rond de 30 graden ligt. Daarboven wordt het aanleggen van een spoor heel vermoeiend.Op onze laatste dag komen we een ‘firn’ (harde sneeuw) helling tegen van een graad of 40. Daarom trekken we onze sneeuwschoenen uit en klimmen naar beneden. Dit begint op alpinisme te lijken! Voor een aantal van ons levert deze helling en het overschrijden van de graat al meer spanning op dan we ons bij deze winterwandeling hadden voorgesteld.

De conclusie van deze week is dat er voor sneeuwschoenwandelaars in de Alpen meer mogelijk is dan gedacht. Vooropgesteld dat je voldoende weet over lawinekunde en de gevaren van de winterse bergen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer