Cocido montañés via wikimedia commons

Cocido montañés: een lekker winters recept

In Bergen Magazine 5 2015 verkennen we Cantabrië, het land van 9000 grotten. Bij een mooie wandeling hoort natuurlijk een lokaal gerecht. Cocido montañés is een traditionele Spaanse groentesoep met bonen dat onder andere in Cantabrië wordt gegeten. Het komt uit de 17e eeuw en is ontstaan als warm voedsel tegen de kou in het Cantabrisch Gebergte.  

Ingrediënten:

- 1 soepbeen of varkensrib                                        - ui
- 200 gram rauwe ham of spek                                 - knoflook
- varkensoor of –poot                                                 - 400 gram grote witte bonen
- 1 chorizo                                                                     - 250 g kleingesneden 'berza' of boerenkool
- 1 bloedworst                                                              - 1 kopje rijst
- 2 of 3 kleingesneden aardappelen                         - zoete paprikapoeder
- 1/4 selderijknol                                                          - olijfolie
- selderij                                                                         - peper
- prei                                                                               - zout
- laurierblad

Bereidingswijze

Laat de bonen alvast in de nacht uitlekken. Op de dag zelf begin je met het trekken van 2 liter bouillon van het been of varkensrib en de varkenspoot of –oor. Voeg daar de verschillende groente bij. Pas de hoeveelheid selderij, prei, ui, knoflook, laurier, peper en zout aan op jouw eigen smaak. Zeef aan het einde de bouillon.

Snijd het vlees in kleine stukken, voeg het daarna weer bij de bouillon en zet het weer op het vuur. Terwijl dit pruttelt, bak je de rauwe ham of spek samen met wat ui in olijfolie. Voeg deze samen met de bruine bonen, bloedworst, chorizo, de klein gesneden selderijknol, stukjes aardappel en berza of boerenkool. Het geheel gooi je daarna in de pan met bouillon.

Zorg ervoor dat de groente goed gaat zijn. Als laatste voeg je dan nog de rijst eraan toe en maak je het op smaak met nog wat zout en paprikapoeder. Laat de soep nog lekker pruttelen tot de rijst goed gaar is.

Verschillende versies

Er zijn verschillende recepten te vinden. In sommige recepten wordt er naast rijst ook nog een kopje vermicelli toegevoegd. Dit wordt tegelijkertijd met de rijst toegevoegd of vervangt in sommige recepten soms zelfs de rijst. Om het wat extra pit te geven kan er ook een fijngehakt Spaans pepertje worden bijgevoegd.

Bron: spanje-recepten.blogspot.nl

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden