DMFF

De winnaars van het Dutch Mountain Filmfestival 2016 zijn...

Helaas… Het Dutch Mountain Filmfestival is alweer afgelopen. Op 13 maart werden de prijzen van het festival uitgereikt. De grote prijswinnaars waren vooral internationale filmmakers. De belangrijkste prijs, de DMFF Crossborder Award ging naar de Poolse Eliza Kubarska voor haar film K2/ Touching the Sky. De andere prijzen gingen naar de films First Ascent Kunyang Chhish East en Miejsce (The Place).

De jury over K2/Touching the Sky

Prijzen Dutch Mountain FilmfestivalDe film, waarin Kubarska –zelf alpiniste- gaat in deze film op zoek naar het antwoord op een dilemma dat voor veel klimmers geldt: hoe combineer je de risico’s van het klimmen met het familieleven? Met nabestaanden van klimmers die op de K2 omkwamen naar deze beruchte berg. “Kubarska weet door de knappe montage, een kalme interviewtechniek en een bijzondere soundtrack de levens van de kinderen en de omgekomen ouders bij elkaar te brengen. De film komt ook voort uit haar eigen complexe dilemma; hoe verantwoord is het om als gepassioneerd alpinist een kinderwens te koesteren, in de wetenschap dat de beklimming van sommige bergen een Russische roulette van leven of dood zijn? Op onsentimentele doch diepmenselijke wijze weet Kubarska de pijn en het gemis van de achterblijvers weer te geven, en de toeschouwer mee te slepen in fundamentele vraagstukken van opoffering, liefde en de verscheurende keuze tussen het volgen van een alles-verterende passie of er –letterlijk - zijn voor een ander”, aldus de jury. Kubarska won de prijs voor de meest artistieke en originele film. Bij de prijs hoort een award en een geldbedrag.

De trailer van K2/Touching the Sky

First Ascent – Hunyang Chhish

Prijzen Dutch Mountain FilmfestivalDe film First Ascent – Kunyang Chhish  van de italiaan Matteo Vettorel kreeg van de jury de DMFF Jury award. De film, over de eerste succesvolle beklimming van de Kunyang Chhish werd door de jury geoemd om de humor, relativering en nuchterheid die in de film zijn verwerkt, ondanks alle tegenslagen die de klimmers hadden. Ook de prachtige beelden van het landschap kregen veel lof van de jury.

De trailer van First Ascent – Kunyang Chhish East

DMFF best newcomer award

Prijzen Dutch Mountain FilmfestivalDe prijs voor de beste nieuwkomer ging naar de Poolse Julia Poplawska voor haar film Miejsce (The Place). Deze film gaat over de werknemers van een weerstation hoog in het Tatra gebergte. De jury vond de film meer een kunstwerk dan een documentaire, dankzij het camerawerk, de soundtrack en de vragen omtrent tijd en ruimte. Eervolle vermeldingen in de categorie beste nieuwkomer gingen naar de films Nini van Gigi Giustiniani (Italië) en Tom van de regisseurs Angel Esteban & Elena Goatelli (Italië).

De trailer van Miejsce (The Place)

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?