Sneeuwblindheid voorkomen met de juiste bril
Met een goede bril kun je voorkomen dat je niets meer kan zien door de zon. Voorkom dat je vakantie in het water valt door sneeuwblindheid. Lees hoe je de juiste bril kiest.
Ontstaan sneeuwblindheid
Als je ogen te veel Ultra Violet (UV) licht hebben gekregen kun je een vorm van hoornvliesontsteking krijgen. Dat is eigenlijk hetzelfde als wat er met je huid gebeurt als je geen zonnebrandcrème gebruikt. Je ogen verbranden als het ware, het hoornvlies raakt geïrriteerd. De naam sneeuwblindheid is misleidend, omdat je sneeuwblindheid net zo goed op het water of in een woestijn kunt oplopen.
Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook
Symptomen sneeuwblindheid
Als je ogen aan te veel UV-licht zijn blootgesteld, ontstaan tussen een half uur en zes uur later de eerste klachten. Je ogen worden rood en je oogleden zwellen. Normaliter verdwijnen de klachten gelukkig al snel; de ergste klachten na een halve tot een hele dag en na twee dagen ben je helemaal hersteld. Als je de klachten eenmaal hebt, is er weinig aan te doen. Oogdruppels helpen tegen pijn, maar genezen niet. Wanneer je herhaaldelijk je ogen niet goed beschermt kun je een oogziekte oplopen. Voorkomen is beter dan genezen, en dat kan met een goede bril.
Waar moet je op letten als je een goede zonnebril koopt?
Het Oogfonds, dat oogziektes wil tegengaan, noemt een aantal eisen waaraan een goede bril moet voldoen. De bril moet:
- 100 procent bescherming tegen UV licht bieden
- van onbreekbaar materiaal zijn gemaakt
- voorkomen dat rechtstreeks zonlicht in je ogen kan komen
- een Europese CE markering hebben, van 1 tot 4
- tegen verblinding beschermen
- tegen schittering beschermen
- voor skiën bij voorkeur een dubbele lens hebben om condens te voorkomen
Sneeuwblindheid bij bewolking
UV-straling is er niet alleen bij zonlicht, maar ook bij bewolkte dagen. Ongeveer de helft van de straling dringt door de wolken heen. Daarom heb je ook als de zon niet schijn een bril nodig die UV licht filtert om te voorkomen dat je alsnog sneeuwblind wordt. Langdurig je ogen niet goed beschermen kan leiden tot maculadegeneratie (MD) en cararact (staar), veelvoorkomende oogziektes bij ouderen. Kinderogen zijn extra kwetsbaar, bescherm de ogen van je kinderen dus extra goed.
bronnen: dokterdokter.nl, wikipedia.nl, oogfonds.nl, foto: pixabay