Sneeuwval wordt zeldzaam op de Noordpool
De arctische opwarming zorgt voor aanzienlijk meer neerslag in het Noordpoolgebied. Onderzoekers van het KNMI houden rekening met een toename van 60%. Bovendien gaat de opwarming in dat gebied zo snel dat zelfs daar sneeuw steeds zeldzamer wordt en aan het eind van deze eeuw de neerslag voornamelijk in de vorm van regen gaat vallen. Dit heeft enorme consequenties voor de afsmelting van sneeuw, gletsjers, zee-ijs.
Drie keer snellere opwarming
De KNMI-onderzoekers Richard Bintanja en Olivier Andry laten in hun artikel zien dat de veranderingen in de neerslag te wijten zijn aan de enorm sterke opwarming van het Arctische gebied. De opwarming gaat daar namelijk drie keer zo snel als in de rest van de wereld. De neerslag die begint als sneeuw smelt in de warme atmosfeer en zal als regen de grond bereiken. Zelfs in de wintermaanden zal het vaker gaan regenen.
Permafrost gaat smelten
Ook de bevroren ondergrond, de permafrost, zal sneller afsmelten zodat mogelijk meer methaan, een belangrijk broeikasgas, zal vrijkomen. Daarnaast is de toename van de hoeveelheid regen in het Noordpoolgebied van belang voor ecosystemen die van vers water afhankelijk zijn, maar ook voor de mens vanwege de grotere kans op ijzel en de daaruit voortvloeiende problemen met de infrastructuur.
Bron: KNMI